Új alelnököt választottak és programdokumentumot fogadtak el a Most-Híd közgyűlésén

Külföld, 2016.11.12

Három pillérre épülő programdokumentumot fogadtak el, és a párt szerveiben megüresedett helyeknek - köztük egy alelnöki posztnak - a betöltéséről is döntést hoztak, illetve az elmúlt két évet értékelték a Most-Híd szlovák-magyar párt 9. közgyűlésének résztvevői Érsekújváron szombaton - közölték a párt vezetői a rendezvényt követő sajtótájékoztatóján.

Az új programdokumentum a Most-Híd Polgári vízió elnevezésű választási programján alapul, három pillérre épül, a jogállammal, a fejlett régiókkal, valamint a kisebbségi és nemzetiségi jogokkal összefüggő célkitűzésekre összpontosít, illetve ezek terén vázol fel egy középtávú tervet. A programdokumentum egyes pilléreiben felvázolt tervekkel a jövőben külön munkacsoportok foglalkoznak majd, illetve azokért a párt egy-egy alelnöke lesz felelős.

A közgyűlés Tóth Marián és Nagy László személyében két új tagot választott a párt legszűkebb döntéshozó szervébe, az elnökségbe, az ennél bővebb Országos Tanácsba pedig öt új tagot delegáltak, valamint új alelnököt is kineveztek a párt tavasszal megüresedett egyik alelnöki posztjára. Ez a poszt, amelyet a jövőben Ravasz Ábel, a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosa fog betölteni, azt követően üresedett meg tavasszal, hogy Simon Zsolt addigi alelnök kilépett a pártból, mivel nem értett egyet azzal, hogy a Most-Híd - amelynek egyik alapítója volt - kormánykoalícióra lép a Szlovák Nemzeti Párttal és a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával.

"Új alelnököt választott a kongresszus Ravasz Ábel személyében, az ő feladata lesz egyebek között a polgári és kisebbségi jogok felügyelete és az ott elkészítendő javaslatoknak a továbbvitele" - mondta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke magyar újságíróknak nyilatkozva. Rámutatott: azzal, hogy az alelnöki, illetve a vezetésen belüli egyéb posztokra nagyrészt fiatalok kerültek, a közgyűlés érzékeltetni akarta, hogy a párt "kész a jövőt építeni".

A Most-Híd közgyűlése a párt elmúlt kétéves tevékenységét, illetve a koalíciós kormányban eltöltött fél évet is értékelte. Utóbbi kapcsán Bugár Béla annak a meggyőződésének adott hangot, hogy kormányszereplésük minőségét leginkább az elfogadott javaslatok száma mutatja.

"Azt kell, hogy mondjam, hogy ha ma dönteni kellene újból, ugyanezt a döntést hoznánk meg" - mondta Bugár Béla a kormánykoalícióba való belépésről. A Most-Híd elnöke indoklásában úgy vélekedett: az elmúlt fél év alatt annyi eredményt tudtak felmutatni kisebbségi téren, amennyit sem a két Dzurinda-kormányban, sem pedig a Radicová-kabinetben nem sikerült.

Bugár Béla újságírói kérdésre a jövő évben sorra kerülő megyei választásokon kialakítandó, pártok közötti együttműködés lehetőségeiről is beszélt, egyaránt elképzelhetőnek nevezve az együttműködést a Magyar Közösség Pártjával (MKP), illetve a jelenlegi kormánykoalíciós partnereikkel is.

"Még csak az út elején vagyunk, tárgyalásokat fogunk folytatni, azt tartjuk, hogy ha komoly az együttműködési szándék az MKP részéről, akkor lehet bizonyítaniuk ezt a megyei választásokon is, de biztos, hogy lesznek olyan kerületek is, akár északon, ahol megtámogatjuk a koalíciós partnerek jelöltjeit" - jelentette ki a szlovák-magyar párt elnöke.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!