Újabb csoportot szállítottak el a bezárásra ítélt olaszországi menedékkérő-táborból

Külföld, 2019.01.23

Hetvenöt afrikai menedékkérőt szállítottak el autóbuszokkal a Róma közeli Castelnuovo di Porto táborából szerdán, folytatva a bezárásra ítélt központ kiürítését, amelyet ellenzéki tiltakozás kísér.

A kedden elszállított első, 35 fős csoportot a dél-olaszországi Calabria központjaiban osztották szét. Az újabb 75 személy egy része a szintén déli Campania és más olasz tartományok hasonló táboraiba kerülnek át. Ezzel az 535 fős táborból már több mint százan távoztak.

A szerdai buszok indulását a helyszínen Rossella Muroni, az ellenzéki Szabadság és Egyenlőség (LeU) baloldali párt képviselőnője próbálta megakadályozni, hiába.

A tábor bezárását és a menedékkérők máshova szállítását több ellenzéki párt és az olasz egyház is tiltakozással fogadta, hangsúlyozva, hogy "állatként" kezelik a menedékkérőket, akiket most "lágerekbe" zárnak. A menedékkérők úgy nyilatkoztak, hogy átköltöztetésükkel megszakad a Castelnuovo di Portóban megkezdett integrációjuk, mivel sokan olaszul tanultak és iskolába is jártak a táborban. Többen a közelben dolgoztak. Hozzátették, nem kaptak elegendő információt arról sem, hova szállítják őket, és mi lesz a további sorsuk.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elutasította a "deportáció" vádját. Kijelentette, nem tesz mást, mint tiszteletben tartatja a szabályokat. Korábban közösségi oldalán közölt videóüzenetében elmagyarázta, hogy mivel Olaszországba kevesebben érkeznek, ezért értelmetlenné vált a nagyobb olaszországi menedékkérő-központok fenntartása. Nem teszünk senkit sem utcára, kisebb központokba helyezzük át őket - jegyezte meg az olasz belügyi tárca vezetője. Megjegyezte, hogy további menedékkérő táborok bezárására készülnek.

A sajtótájékoztatón elmondott adatok szerint tavaly január elsején 183 ezer menedékkérő volt a nekik fenntartott olaszországi táborokban, az idei év első napjára számuk 50 ezerrel csökkent. A tavalyi év első három hetében a menedékkérelmek 57, az idén ezek 78 százalékát utasították vissza az olasz hatóságok.

Miután Berlin és Párizs is jelezte esetleges kilépését a Sophia földközi-tengeri katonai műveletből, Matteo Salvini kijelentette, hogy Róma hónapok óta a március végéig meghosszabbított művelet szabályainak módosítását sürgeti. Hozzátette, a 2015 óta a Sophia keretében megmentett emberek 100 százalékát az olaszországi partokra hozták.

Matteo Salvini bejelentette, hogy az olasz belügyminisztériumnak bizonyítékai vannak a líbiai embercsempészek és a tengeri mentést végző NGO-k közti kapcsolatról. Ezeket az olasz hatóságokhoz továbbítják. Kifejtette, hogy a líbiai hatóságoktól az embercsempész szervezetek vezetőinek kiadatását kéri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!