Újabb fotók egy Downing Street-i partiról, amelyet koronavírus-zárlat idején tartottak

Külföld, 2022.05.23

Újabb fotók kerültek nyilvánosságra hétfőn egy olyan Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak Boris Johnson brit miniszterelnök részvételével.

Az ITV brit kereskedelmi tévétársaság híradója által megszerzett és közzétett, 2020. november 13-án készült négy fotón az látszik, hogy Johnson pohárköszöntőt mond több munkatársa jelenlétében a kormányfői hivatal akkoriban éppen távozóban lévő kommunikációs igazgatója, Lee Cain tiszteletére.

A képeken látszik egy asztal is, amelyen borosüvegek, poharak és ételek vannak.

Abban az időszakban már érvényben volt a Johnson-kormány által elrendelt második országos zárlat, amelynek értelmében legfeljebb két, nem ugyanazon háztartásban élő ember tartózkodhatott zárt térben egymás társaságában.

Johnsont nemrégiben már megbírságolta a londoni rendőrség a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik miatt.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

A Scotland Yard többheti vizsgálat után összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre és hozzátartozóra, köztük a miniszterelnök feleségére, Carrie Johnsonra és Rishi Sunak pénzügyminiszterre is.

Az ügyben ráadásul várható egy parlamenti szakbizottsági vizsgálat is annak megállapítására, hogy Boris Johnson félrevezette-e az alsóházi képviselőket a zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A kormányfőt a most előkerült fotókon szereplő 2020. novemberi összejövetelről is kérdezték már az alsóházban, Johnson azonban a képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy az adott napon nem volt partiszerű összejövetel a miniszterelnöki hivatalban.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy bármilyen ügyben tudatosan félrevezette a parlamentet.

A korlátozások idején tartott partik ügyében folyik egy harmadik vizsgálat is Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője vezetésével.

E vizsgálat teljes körű jelentését hamarosan - nem kizárt, hogy már ezen a héten - szintén közzéteszik.

A Gray-vizsgálatról azonban már január végén megjelent egy előzetes, 12 oldalas összefoglaló, amely egyebek mellett megállapította, hogy a kérdéses rendezvények legalább egy része súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat és azokat az előírásokat is, amelyekhez az adott időszakokban a brit lakosság egészének tartania kellett magát.

A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A kormányfő hivatalosan elnézést kért, azonban többször is jelezte, hogy nem kíván távozni tisztségéből, jóllehet ezt az ellenzék mellett a Johnson vezette Konzervatív Párt soraiból is számosan követelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!