TV műsor

Újabb kormányátalakításról döntöttek a Romániában hatalmon lévő szociáldemokraták

Külföld, 2019.04.17

Újabb kormányátalakításról döntött a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága szerdán.

A lecserélendő tárcavezetők egyike Tudorel Toader igazságügyi miniszter, akitől a PSD vezetősége most hivatalosan is megvonta a bizalmat. Helyettesíteni akarják Rovana Plumb európai alapokért, illetve Natalia Intoterot, a külhoni románságért felelős minisztert is, akik befutó helyen szerepelnek a PSD európai parlamenti jelöltlistáján.

Toadernek azt vetik a szemére, hogy "becsapta" a PSD-t: nem terjesztette elő a beígért sürgősségi kormányrendeleteket a büntetőjog módosításáról, felesleges támadásoknak téve ki a pártot. A volt alkotmánybíróként megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számító Toadert 2017 februárjában nevezték ki a tárca élére, miután elődje, a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő elhíresült 13-as kormányrendeletet kidolgozó Florin Iordachét pártja "feláldozta" a több százezres tüntetések hatására.

Toadernek az alkotmánybíróság támogatásával sikerült elérnie, hogy az államfő felmentse a politikusok százait börtönbe juttató korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről Laura Codruta Kövesit, ám a PSD által szorgalmazott, az ügyészségi visszaélések korlátozását célzó törvénymódosítások egy részével adós maradt. Toader vonakodott a büntetőjog módosításáról beígért sürgősségi rendeleteket a kormány elé terjeszteni olyan körülmények között, amikor ezek elfogadása esetére az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Románia ellen.

Viorica Dancila miniszterelnök közölte: arra számít, hogy Toader nem várja meg felmentését, hanem benyújtja lemondását. Hozzátette: a PSD végrehajtó bizottságának javaslata alapján Eugen Nicoliceat, a képviselőház szabályzatfelügyelő bizottságának elnökét jelöli az igazságügyi miniszteri posztra. A miniszterek kinevezése az államfő hatásköre.

Dancila kifejezte reményét, hogy Iohannis ezúttal nem hátráltatja az általa javasolt kormányátalakítást, és néhány napon belül kinevezi az általa jelölt tisztségviselőket. A szociáldemokratákat egyre élesebben bíráló jobboldali államfő ugyanis legutóbbi kormányátalakítási kezdeményezésüket négy hónapig tartó politikai csatározássá változtatta, megtagadva a párt egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter kinevezését valamely másik tárca élére.

A PSD-ben felmerült, hogy a kormány szerkezetének átalakításával kerüljék ki az államfőt, de ezt a forgatókönyvet Dancila kérésére egyelőre elhalasztották.

A kormány valamely tagját az államfő mentheti fel lemondása vagy a miniszterelnök bizalmának megvonása esetén, és ugyancsak az elnök jogköre - a kormányfő javaslatára - kinevezni az új tárcavezetőket. Amikor azonban - minisztériumok összevonása vagy átszervezése révén - módosul a kabinet szerkezete, az már új kormánynak minősül, amelynek egészét (nemcsak az új kormánytagokat) a parlamentnek kell beiktatnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!