Újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte a román államfőtől Viorica Dancila miniszterelnök

Külföld, 2019.08.26

Újabb négy miniszterjelölt kinevezését kérte Klaus Iohannis román államfőtől hétfőn Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök - közölte az Agerpres hírügynökség.

A belügyi és oktatási tárca élén várható volt a váltás, mivel ezt a két minisztériumot - a korábbi tárcavezetők lemondatása, illetve leváltása miatt - ideiglenes mandátummal vezette a két megbízott kormánytag. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Dancila azzal okozott meglepetést, hogy a kormányátalakítást a júniusban kinevezett Ana Birchall igazságügyi miniszter lecserélésére is fel akarja használni, amihez pénteken a pártvezetés hozzájárulását is megszerezte.

Az igazságügyi tárca élére Dana Garbovan kolozsvári bírót javasolta a miniszterelnök. Dancila azt állította: nincs mit Birchall szemére vetnie, de olyan független szakembert akar az igazságügyi miniszteri tisztségbe juttatni, aki belülről ismeri a rendszer működését. Garbovan szerinte rendelkezik a szükséges tapasztalattal, és nagy tiszteletnek örvend a bírák és ügyészek körében.

Garbovan az általa alapított Romániai Bírák Országos Szövetsége" (UNJR) elnevezésű civil szervezet elnöke, kinevezése reményében pedig lemondott a bírói karrierről, amellyel a miniszteri tisztség összeférhetetlen.

Az UNJR azon szakmai szervezetek közé tartozott, amelyekkel a sokat bírált igazságügyi törvények módosítását előkészítő parlamenti különbizottság rendszeresen konzultált. Garbovan a legtöbb esetben a szociálliberális kormánytöbbség álláspontját támogató érvekkel lépett a nyilvánosság elé, miközben a bírák és ügyészek hivatalos szakmai szervezete, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) - amelyet az alkotmány az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként határoz meg - a legtöbb esetben bírálta a koalíció igazságügyi törvénymódosításait.

Az ellenzéki sajtó szerint Birchallnak az volt a "bűne", hogy - a tinigyilkosságok nyomán kialakult közfelháborodás közepette - az elítéltek feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit szigorító intézkedést kezdeményezett, ami nemcsak az erőszakos bűncselekmények elkövetőire vonatkozott volna, hanem a korrupcióért jogerősen elmarasztalt politikusok szabadulását is nehezítette volna.

A belügyminisztérium élére a miniszteri tisztséget jelenleg ideiglenesen betöltő Mihai Fifor stratégiai partnerségekért felelős kormányfőhelyettest jelöli a PSD, a gazdasági ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettesi posztra pedig Iulian Iancut javasolják. Az oktatási miniszteri tisztséget Serban Valeca szenátorra bíznák.

A PSD végrehajtó bizottságának döntése értelmében Ana Birchall visszatérhetne a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe, amelyet korábban is ő töltött be.

Az új közigazgatási kódex szerint az államfő most már nem halogathatja a döntést: tíz napon belül válaszolnia kell a kormányfőnek, egy miniszterjelölt kinevezését pedig csak egyetlen alkalommal utasíthatja el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!