Ujhelyi István: hétszeres volt a magyar túljelentkezés az ingyenes InterRail-bérletekre

Külföld, 2021.10.27

Rendkívüli sikert hozott az ingyenes InterRail-bérleteket szétosztó DiscoverEU program kedden lezárult legutóbbi pályázata, több mint 330 ezer európai fiatal jelentkezett, a magyar helyekre hétszeres volt a túljelentkezés - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a program mentora.

A képviselő az ADOM Diákmozgalom szóvivőjével közösen tartott szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 60 ezer bérletet ítélnek oda a pályázóknak az idei fordulóban; ezúttal a koronavírus-járvány miatt tavaly kimaradtak is újra jelentkezhettek.

Ujhelyi hangsúlyozta: a DiscoverEU program hosszú távú jövője biztosított, hiszen a következő uniós hosszú távú költségvetésben összesen mintegy 700 millió euró áll majd rendelkezésre. A képviselő továbbá arra kérte a magyar államot és az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak ehhez a programhoz, és saját forrásból teremtsenek hasonló lehetőséget az érintett korosztály tagjainak helyben vagy országosan.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom szóvivője elmondta, hogy a mintegy 8 ezer magyar pályázó közül több mint 2100 a diákmozgalom oldalán keresztül jelentkezett a lehetőségre.

A "FreeInterrail" program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalnak adjon ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszott - olvasható a képviselő sajtóközleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!