Ujhelyi történelemkönyvet küldött Junckernek a botrányt okozó kijelentése miatt

Külföld, 2018.10.31

Történelemkönyvet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a brüsszeli testület vezetőjének múlt heti, botrányt okozó kijelentése miatt, miszerint Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem  európai ünnep is.

Közleményében Ujhelyi leszögezte: Juncker figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyarok számára nem ünnep, hanem "fájdalmas, be nem gyógyuló seb", még ha ebben az esetben valószínűleg nem is tudatos sértésről van szó, "sokkal inkább ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságról".

A képviselő ezért egy angol nyelvű történelemkönyvet küldött a bizottság elnökének, hogy "jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét".

"Ezek szerint van mit tanulnia" - mutatott rá Ujhelyi István.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Juncker "európai elhivatottságához és a közös európai értékeink iránti elkötelezettségéhez nem fér kétség, még akkor sem, ha az Európai Bizottság elnökeként végzett munkájának mérlege sok tekintetben vitatható".

"Az európai intézményeket irányító jobboldali-néppárti politikusok nem vizsgáztak túl jól a közösséget érő társadalmi problémákkal és az uniót szétfeszítő populista erőkkel szemben. Főleg nem a saját pártcsaládjukon belül épülő bomlasztókkal szemben" - írta a szocialista politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!