Újra a koszovói parlament elé kerül a Montenegróval kötött határegyezmény ügye

Külföld, 2017.12.04

Újra a parlament elé terjeszti a koszovói kormány a Montenegróval kötött határegyezmény becikkelyezését - közölte a Ramush Haradinaj vezette kabinet hétfőn.

Koszovó és Montenegró 2015 augusztusában kötött megállapodást a határaik rendezéséről. A lépés azonnal heves tiltakozást váltott ki az akkori koszovói ellenzékben, mert a határegyezmény nyolcezer hektár termőföldet juttatna Podgoricának. A parlament végül az egyezmény miatt bizalmatlanságot szavazott az előző kormánynak, és előrehozott választást tartottak. A júniusi voksolást a korábbi ellenzék nyerte meg, ám a határegyezményt nem lehet visszavonni vagy semmissé nyilvánítani, ez ugyanis az egyetlen - még fennálló - feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert.

A pristinai kormány felállított egy bizottságot, amelynek a feladata a Montenegróval kötött határegyezmény felülvizsgálata volt. A testület hétfőn közölte: az egyezmény Pristina számára hátrányos pontokat tartalmaz.

Azonban a koszovói politikusok sem egységesek a kérdésben, míg Hashim Thaci köztársasági elnök az egyezmény mihamarabbi elfogadását sürgeti, Ramush Haradinaj miniszterelnök az egyik legnagyobb ellenzője a megállapodásnak. A koszovói kormányfő szerint semmissé kell nyilvánítani a megállapodást, Montenegró azonban erről hallani sem akar. A podgoricai parlament már becikkelyezte az egyezményt, és Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter szerint nem volt még példa arra, hogy Montenegró megsemmisített volna egy ratifikált nemzetközi egyezményt, és most sem teszi ezt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!