Újraválasztották az amerikai szenátus vezetőit

Külföld, 2018.11.14

A múlt heti félidős választások után szerdán megválasztották az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a vezetőit: a republikánus párti frakció vezetője továbbra is Mitch McConnell, a demokrata pártié pedig ismét Chuck Schumer szenátor lett.

A szenátusi vezetők egyikének sem volt kihívója.

Szerdán délután megválasztották a képviselőház republikánus frakcióvezetőjét: a konzervatív törvényhozók 159:43 arányban döntöttek Jim Jordan ellenében Kevin McCarthy újraválasztása mellett. McCarthyt Donald Trumphoz közeláló politikusként tartják számon, míg Jordan a keményvonalasnak számító, Trumpot nem egyszer bíráló Szabadság Csoport vezető személyisége.

Elemzők szerint ezzel lezárult a republikánus képviselők között régóta tartó belső hatalmi harc is, amely azóta tartott, amióta Paul Ryan, eddigi frakcióvezető és házelnök az idén áprilisban bejelentette visszavonulását a politikából. Az ülésen beválasztották a frakcióvezetésbe Liz Cheneyt, George W. Bush elnök volt alelnökének, Dick Cheneynek a lányát. Cheney a frakció kommunikációs politikájáért lesz felelős Az alsóházban többségbe került demokraták - amerikai sajtójelentések szerint - valószínűleg csak a hónap végén választanak frakcióvezetőt. Bár elemzők Nancy Pelosinak, az eddigi frakcióvezetőnek az újraválasztását valószínűsítik, és maga Pelosi is ilyen értelmű interjút adott a hét végén a CNN hírtelevíziónak, a The Washington Post című lap szerdán arról adott hírt, hogy Pelosinak egyelőre nincs meg a szükséges támogatottsága, sokan nem őt szeretnék a képviselői csoport vezetőjének és házelnöknek.
.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!