Ukrajna csatlakozott a Nemzetközi Energiaügynökséghez

Külföld, 2022.07.19

Ukrajna csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében működő Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA), a társulási szerződést kedden írták alá Varsóban.

A szerződést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója és German Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter írta alá a varsói miniszterelnöki hivatalban.

A dokumentum aláírását követő sajtóértekezleten Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter megköszönte Fatih Birolnak, hogy támogatja Ukrajnát, és megérti a "stabilitást, a szuverenitást és az energiabiztonságot az energetikai átalakítással összekapcsoló" lengyel modellt is.

Birol közölte: az IEA tagállamai egyértelműen támogatták Ukrajna társulását. Úgy látta: Ukrajna február 24-i orosz megtámadása miatt a világ első alkalommal szembesül ilyen méretű globális energetikai válsággal, akár a jelenség összetettségét, akár a mélységét tekintve.

Február 24-e egyúttal fordulópont lehet az energiapolitika történetében, mivel egyes új technológiák ezentúl "gyorsabban válnak életünk részévé" - vélekedett az IEA-igazgató.

Az ukrán miniszter úgy értékelte: az idei tél nagyon nehéz lehet az energiaválság miatt. Felidézte: a délnyugat-ukrajnai Zaporozsjében az orosz katonák a háború elején elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét. Kijev arra számít, hogy az IEA-val együttműködve korszerű energetikai rendszert épít fel a háború után - húzta alá Haluscsenko.

Az IEA 1974-ben, az akkori globális kőolajválság miatt alakult meg, jelenleg 31 tagállama van, Ukrajna a 11 társult ország közé tartozik ezentúl.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!