Ukrajna elítélte Navalnij őrizetbe vételét

Külföld, 2021.01.18

Kijev az emberi jogok és a szólásszabadság megsértésének tekinti Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus őrizetbe vételét - áll az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében, amelyben a tárca egyúttal ismételten felszólította Oroszországot az általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttek szabadon engedésére is.

A külügyi tárca megfogalmazása szerint a Navalnij körüli helyzet " folytatása a Kreml azon szégyenteljes gyakorlatának", amellyel megsérti az emberi jogokat és a szólásszabadságot.

A minisztérium hozzátette, hogy a politikai és közéleti személyiségeknek, a nemzeti kisebbségek képviselőinek, valamint újságíróknak az őrizetbe vétele, illetve politikai üldöztetésük a Kreml által, ellentétes Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel. "Ukrajna követeli az orosz hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjenek szabadon minden politikai foglyot, beleértve Ukrajna állampolgárait is, akiket törvénytelenül tartanak fogva" - áll a közleményben.

Kijev emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozottabb intézkedéseket az oroszországi vezetés által gyakorolt elnyomás elítélése érdekében.

Navalnijt vasárnap este vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi kezelést kapott, miután augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadja, hogy köze lett volna a megmérgezéséhez. Hétfőn a Moszkva közelében lévő Himkiben megkezdődött büntetőügyének tárgyalása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!