TV műsor

Ukrajna fordított irányú szállításokkal szerez gázt a Balkánról az orosz gáztranzit leállása esetén

Külföld, 2019.11.07

Ukrajna korszerűsítette gázmérő állomását a moldovai határon lévő Hrebenikiben, és készen áll arra, hogy fordított irányban szerezzen földgázt a Balkánról abban az esetben, ha Oroszország leállítja a tranzitot Ukrajnán keresztül - közölte csütörtökön az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat.

A közlemény szerint a felújítási munkálatokat a Bulgária, Románia és Görögország gázszállító rendszereinek üzemeltetőivel kötött együttműködési memorandumnak megfelelően végezték el. Ez a dokumentum rendelkezik a transz-balkáni vezetékeken keresztüli, fordított irányú gázszállításról az említett országokon át Moldovába, illetve onnan Ukrajnába.

Az állomás várható kapacitása a módosítás után Moldovából alap üzemmódban napi 70 millió köbméter, megfordított üzemmódban 4 millió köbméter naponta.

A létesítmény felkészültségét a munkára a moldovai gázszállító vállalat üzemeltetőjének képviselői ellenőrizték és aláírásukkal megerősítették - írta az ukrán vállalat közleményében.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy jelenleg zajlanak a konzultációk Brüsszelben az ukrán és az orosz fél között az Európai Unió közvetítésével az év végén lejáró, Ukrajnán keresztüli gázszállítási szerződés megújításáról. Eddig a feleknek nem sikerült megállapodásra jutniuk. Moszkva ugyanis csak akkor hajlandó új szerződést kötni, ha Ukrajna eláll minden peres követelésétől vele szemben.

November 5-én, Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője kijelentette, hogy az ukrán félnek összesen 22 milliárd dollár összegű, követeléséről kellene lemondania, amiért cserébe az orosz fél "semmit sem kínál", tehát szerinte a követelés megalapozatlan. Kijelentette, hogy a Naftohaz kész megállapodni Oroszországgal a gázszállítási szerződés megújításáról, álláspontja teljes mértékben egyezik az Európai Bizottságéval, de az orosz fél nem kíván megegyezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!