Ukrajna megkezdte az orosz gáz új szerződés szerinti szállítását Európába

Külföld, 2020.01.01

Ukrajna szerdától már az európai szabályok szerint, az orosz féllel megkötött új tranzitmegállapodás alapján szállította a gázt Európába, a rendszer zavartalanul működik - közölte az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető, újonnan létrehozott vállalat, az OHTSZU sajtószolgálata.

Az OHTSZU a Naftohaz ukrán állami gázvállalatból vált ki, mint független állami intézmény, ezentúl ez a vállalat felelős az Oroszországból Európába irányuló gázszállításokért. A cég függetlenítését a Naftohaztól a gázszállítási tárgyalásokban közvetítő Európai Unió szabta feltételül.

Az ukrán gázszolgáltató aláírta a megállapodásokat valamennyi kapcsolódó gázvezeték-üzemeltetővel, így Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával, Moldovával, Szlovákiával és Oroszországgal, ily módon biztosítottá vált az orosz gáz európai szabályok szerinti tranzitjának minden jogi és műszaki feltétele január 1-jétől az ukrán vezetékeken keresztül - áll a sajtóközleményben.

Részletezve megemlítették, hogy az OHTSZU a szlovák EUSTREAM vállalattal Brüsszelben írta alá az együttműködésről szóló megállapodást, az orosz Gazprommal pedig még december 30-án Bécsben. Utóbbi részét képezte a gáztranzitról szóló, új ukrán-orosz szerződéscsomagnak.

Az ukrán és az orosz gázvállalat december 30-án Bécsben írt alá öt évre szóló gáztranzitszerződést, amely a megállapodás értelmében tíz évre meghosszabbítható. A 2009-ben kötött ukrán-orosz tranzitszerződés december 31-vel hatályát vesztette.

Az új szerződés alapján az első évben az orosz fél legalább 65 milliárd köbméter gáz tranzitját garantálja Ukrajnán keresztül, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméterét. A felek megegyeztek abban is, hogy lemondanak egymással szemben minden peres követelésről. A megállapodást megelőzően, a múlt héten viszont az orosz vállalat átutalta Kijevnek azt a 2,9 milliárd dollár tartozást, amelyet az ukrán félnek már jogerősen megítélt korábban a stockholmi döntőbíróság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!