Ukrajna több mint nyolcszáz orosz magánszemélyt vont szankció alá

Külföld, 2019.03.20

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán kiadott rendeletével életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatát, amely 294 jogi és 848 orosz magánszemélyre terjesztette ki a büntetőintézkedéseket.

Eszerint szankció hatálya alá vonta Kijev mindazokat, akik részt vettek a Kercsi-szorosban lévő híd megépítésében, "valamint az ukrán hadihajók tavaly novemberi megtámadásában, az ukrán haditengerészek elfogásában, továbbá közük van fogva tartásukhoz". Szintén a listára kerültek azok, akik közreműködtek törvénytelen választások megszervezésében a megszállt területeken, az ukrán jogszabályokat megsértve utaztak be a Krím félszigetre, ukránellenes tartalmú kiadványokat terjesztettek, illetve Ukrajna tulajdonát képező, törvénytelen úton szerzett múzeumi gyűjteményt használnak.

Az Ukrajiszka Pravda hírportál kiemelte, hogy szankcióval sújtottak több orosz parlamenti képviselőt is. Magánszemélyek esetében a szankció három évig terjedő beutazási tilalom Ukrajnába, valamint az országban lévő aktívumok befagyasztása, az Ukrajnából való tőkekivitel és egyéb pénzügyi tranzakciók tilalma.

A büntetőintézkedéseket kiterjesztették azokra a magán- és jogi személyekre, akik ellen szankciókat vezetett be a napokban az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada.

Az ukrán jegybank javaslata alapján kiterjesztették a szankciókat négy orosz bankra. Ugyanakkor nyolc jogi személy esetében megszüntették a korlátozó intézkedéseket, mivel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása alapján a szankciók elérték céljukat, az említett vállalatok többsége ugyanis beszüntette gazdasági tevékenységét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!