Ukrajnában éves szinten jelentősen megugrottak az élelmiszerárak és a rezsiköltségek

Külföld, 2021.08.09

Az elmúlt évben jelentősen megnövekedtek az élelmiszerárak és a rezsiköltségek Ukrajnában - közölte az ukrán statisztikai hivatalra hivatkozva az UNIAN hírügynökség hétfőn.

A statisztikai hivatal szakértői elmondták, hogy az élelmiszerek közül éves szinten, azaz 2020 júliusához képest a cukor és a vaj drágult a legnagyobb mértékben, előbbi 83,5 százalékkal, utóbbi 79 százalékkal. Ezen kívül a tojás ára 33 százalékkal emelkedett, a kenyéré 16 százalékkal, a húsé 11,1 százalékkal, a száraztésztáé pedig 9,3 százalékkal nőtt. A zöldségek és a gyümölcsök viszont olcsóbbak lettek, előbbi ára 2,7 százalékkal, utóbbié 12,2 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek mellett éves szinten jelentősen növekedtek a rezsiköltségek is: a víz, az áram és a gáz közüzemi díjai. A szakértők rámutattak, hogy ezek elsősorban a földgáz és a villamos energia árának emelkedése miatt drágultak. Előbbi ára 164,5 százalékkal, utóbbié 36,6 százalékkal nőtt.

Mindezeken túl a közlekedési költségek 11,9 százalékkal nőttek, főként az üzemanyag- és adalékanyagok 33,8 százalékos drágulása miatt. A vasúti személyszállítás 9,4 százalékkal, a közúti szállítás ára pedig 12 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év alatt.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában felgyorsult a fogyasztói infláció. Júliusban éves szinten - 2020 júliusához képest - 10,2 százalékos lett, míg júniusban még 9,5 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!