Ukrajnai háború - A Dnyeper bal partjára vonják vissza az orosz erőket Herszon megyében

Külföld, 2022.11.09

Elrendelte az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében szerdán Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter.

A "különleges hadművelet" egyesített hadseregcsoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok bejelentette, hogy a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre. A hadseregcsoport parancsnokságán, a védelmi tárcavezetőnek kamerák előtt tett bejelentésében Szurovikin azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erőknek tervei vannak a kahovkai vízerőmű alatti ártér elárasztására.

"A jelenlegi helyzet átfogó felmérése után javaslom a védelemnek a Dnyeper bal partján való felvételét " - mondta Szurovikin.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is" - tette hozzá.

"Egyetértek az ön következtetéseivel és javaslataival. Számunkra az orosz katonák élete és épsége mindig prioritást élvez" - válaszolta Sojgu.

Szurovikin tábornok egyebek között elmondta, hogy több mint 115 000 lakost evakuáltak Herszonból és a szomszédos területekről, és mindenki távozott, akinek ez volt a szándéka. Azzal folytatta, hogy ha a kahovkai erőmű elleni támadások fokozódnak, fennáll a polgári áldozatok és az orosz csoportosulás bekerítésének veszélye.

Szurovikin azt állította, hogy az orosz hadsereg sikeresen ellenáll a támadásoknak Herszonnál. Mint mondta, az ukrán hadsereg ezen a frontszakaszon augusztus és október között több mint 9500 halottat és sebesültet, több mint 200 harckocsit, 500 páncélozott harcjárművet, mintegy 600 járművet, valamint több mint 50 tüzérségi löveget és aknavetőt veszített. Szurovikin szerint az orosz veszteség hetede-nyolcada az ukránnak.

A parancsnok szerint az ukrán fegyveres erők csak októberben 12 ezer fős veszteséget szenvedtek, és mintegy 350 "zsoldos" vesztette életét. Szurovikin a múlt havi ukrán veszteségek közé sorolt még 18 repülőgépet, 12 helikoptert, hat légvédelmi rakétarendszert, több mint 200 harckocsit, több mint 800 egyéb páncélozott harcjárművet és 21 rakéta-sorozatvetőt.

Az orosz erők február 24-én, az ukrajnai háború első napján kezdték meg a harcot Herszonért. A város, amelyet március 3-án foglaltak el, mindeddig az orosz hadsereg ellenőrzése alatt maradt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a négy ukrajnai régió, köztük Herszon megye Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. A területeket a szeptember 23. és 27. között megtartott, a világ országainak túlnyomó része által illegitimnek minősített népszavazást követően annektálták.

Sojgu a szerdai tanácskozáson felhívta Szurovikin figyelmét arra, hogy a mozgósított csapatokat, mielőtt műveleti területre vezényelnék őket, a hátországban kell kiképezni, a harci tapasztalatokkal rendelkező erők bevonásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!