Ukrajnai háború - A Draghi-kormány a helyén maradt, az Öt Csillag Mozgalom kettészakadt

Külföld, 2022.06.21

A római parlament alsóháza megszavazta Mario Draghi olasz kormányfő beszámolóját az ukrajnai háborúval kapcsolatos kormánylépésekről kedden, miközben a legnagyobb kormányerő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagsága egy része új frakciót alakított.

Mario Draghi az Európai Tanács június 23-án kezdődő találkozója előtt tartott beszámolót a szenátusban. Beszédét megismétli szerdán az alsóházban is.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a parlament márciusban megszavazott határozatait követi, ami Ukrajna támogatását, a béke építését, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók politikáját jelenti.

Draghi elmondta, az Európai Tanács küszöbön álló értekezletén az oroszországi gázimport esetében árplafon bevezetését szorgalmazza, ami - tette hozzá - Moszkva pénzügyi forrásai korlátozását is szolgálhatja.

A miniszterelnök felszólalását kísérő kormányhatározat megkapta a kormánytöbbség támogatását: 219 volt az igen, 20 a nem szavazatok száma, huszonketten tartózkodtak. Korábban a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom azzal fenyegetett, hogy nem támogatja tovább Draghi "fegyverkezési" politikáját.

Az ülésteremből távozva Draghit arról kérdezték az újságírók, kormányválságtól tart-e. A miniszterelnök tömören nemmel válaszolt.

A februárban alakult Draghi-kormányt mindenképpen gyengíti a legnagyobb parlamenti frakcióval bíró Öt Csillag Mozgalom szakadása.

A pártnak mostanáig 72 szenátora és 155 képviselője volt: az M5S mintegy ötven szenátora és képviselője kedden új politikai formáció alakítását indította el Együtt a jövőért névvel. Az új parlamenti erő megszületése az M5S hétfői döntését követi, mellyel befagyasztották a párt egyik vezető politikusa, Luigi Di Maio tagságát, aki egyben külügyminiszter is.

A háttérben a Luigi Di Maio és a pártelnök Giuseppe Conte közötti harc húzódik.

Az Il Giornale című jobboldali napilap szerint az "ötcsillagos mozgalomnak ezzel vége".

A párthoz közeli Il Fatto Quotidiano című újság a párt másik vezetőjét, Alessandro Di Battistát idézte, aki "gyalázatos árulónak" nevezte Luigi Di Maiót.

Di Maio kedd estére hívott össze sajtótájékoztatót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!