Ukrajnai háború - A közép-oroszországi légvédelem megerősítését sürgette a moszkvai biztonsági tanács titkára

Külföld, 2022.11.15

Légvédelmi és ütegelhárító eszközökkel meg kell erősíteni Oroszország Központi Szövetségi Körzete kritikus létesítményeinek védelmét - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a régió biztonsági helyzetéről kedden Brjanszkban megtartott tanácskozáson.

Patrusev szerint megszaporodtak az Ukrajnához köthető radikálisok és szélsőségesek arra irányuló kísérletei, hogy - egyebek között a "különleges hadművelet" kiváltotta migrációt kihasználva - beszivárogjanak Közép-Oroszországba. Ennek megállítására intézkedéseket sürgetett. Közölte, hogy az bűnüldöző szervek "létfontosságú létesítmények működésébe való szándékos beavatkozás" tényeit tapasztalták, egyebek között a közlekedési, valamint az üzemanyag- és energetikai létesítményekben.

Tájékoztatása értelmében a körzetben 28 terrorcselekmény-kísérletet akadályoztak meg, amelyek közül kilenc diverziókísérlet volt. Mint mondta, a lőfegyver- és lőszerhasználattal elkövetett bűncselekmények száma 80 százalékkal nőtt a régióban.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága kedden bejelentette, hogy az orosz erők elfoglalták az Avdiivkához közeli Opitne községet. Az ukrán tüzérség a többlépcsős védelemmel körülvett Avdiivkából lövi folyamatosan Donyeck várost, ahonnan a nap folyamán több tucatnyi belövést jelentettek.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy az ukrán hadseregnek az orosz erők által hétfőn elfoglalt, ugyancsak a donyecki régióban lévő Pavlivka község védelmében elszenvedett vesztesége elérheti az 1400 embert, emellett a harcokban megsemmisült két ukrán Szu-25-ös repülőgép, egy Mi-8-as helikopter, 12 harckocsi, 27 gyalogsági harcjármű és mintegy 30 egyéb páncélozott harcjármű. Üzemképtelenné vált hat ukrán tüzérségi löveg, köztük két amerikai gyártmányú M777-es tarack, több mint 25 jármű és 28 drón.

Konasenkov a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán erők sikertelen támadások következtében az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában mintegy száz katonát, nyolc harckocsi, három gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott személyszállítót és hat járművet, Liman irányában pedig mintegy kilencven katonát, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és öt kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők hat ukrán vezetési posztra, 82 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 178 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy lőszerraktárt. Az orosz légvédelem lelőtt hét drónt, és három HIMARS-lövedéket.

Vlagyimir Szaldo, az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye Moszkva által kinevezett kormányzója közölte, hogy az ukrán tüzérségi támadások miatt leállították a kahovkai vízerőmű turbináit - ezek amúgy a tisztségviselő szerint nem játszottak szerepet az áramellátásban -, Nova Kahovka városból pedig a régió más vidékeire költöztették át az állami és önkormányzati intézmények alkalmazottait, valamint több ezer lakost.

A Vesztyi FM állami hírrádió jelentése szerint a lakosok motorcsónakon folytatják a menekülést Herszon megyének az orosz hadsereg által pénteken feladott jobb (nyugati) partjáról a területet ismét birtokba vevő ukrán hatóságok atrocitásai elől, akik a kollaboránsnak minősített személyeket nyilvánosan kiköttetik, a férfi lakosságot pedig erőszakkal besorozzák az ukrán fegyveres erőkbe. Szaldo emlékeztetett rá, hogy az evakuálás kezdete óta több mint 115 ezer embert evakuáltak a Dnyeper bal partjára, ami orosz sajtóforrások szerint a civil lakosság mintegy kétharmada.

A helyi hatóságok valótlannak nevezték azt az állítást, miszerint az ukrán erőknek sikerült behatolniuk a bal (keleti) parton fekvő Oleski városba.

A Zvezda katonai csatorna kedden hírül adta, hogy orosz védelmi minisztérium pénzjutalmat ígért a megsemmisített vagy zsákmányolt ukrán katonai eszközökért a mozgósított katonáknak. A tájékoztatás szerint egy repülőgépért 300 ezer, egy helikopterért 200 ezer, egy tankért 100 ezer, a drónokért, páncélozott személyszállítókért és egyéb harci járművekért, valamint a rakétarendszerekért egyenként 50 ezer rubel jár. A katonáknak az ellenséges személyi állomány megsemmisítéséért, és más kijelölt feladatokért 100 ezer rubelig terjedő jutalom fizethető ki. (A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 6,44 forintot ér.)

A Vlagyimir Putyin elnök által szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében fegyverbe állított 318 ezer katona havi minimális alapilletménye 195 ezer rubel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!