Ukrajnai háború - A pápa az ukránok szenvedéséről beszélt audienciáján

Külföld, 2022.09.21

    Vatikánváros, 2022. szeptember 21., szerda (MTI/Reuters/EFE/APA) - Ferenc pápa szerdai általános audienciáján nemes népnek, mártíroknak nevezte az ukránokat, akik kínzásnak, kegyetlenkedéseknek és borzalmaknak vannak kitéve hazájukban.

A katolikus egyházfő elmondta: kedden beszélt Konrad Krajewski bíborossal, aki látta a tömegsírokat Izjum közelében. A pápai főalamizsnás jelenleg Ukrajnában tartózkodik, ahová humanitárius segítséget szállított. Vatikáni információk szerint Krajewskire és kíséretére múlt héten rálőttek segélyosztás közben.

Ferenc pápa megjegyezte: Krajewski megosztotta vele az ukránok fájdalmát, és az ellenük elkövetett borzalmakat.

Ukrán tisztségviselők elmondták, hogy több száz halottat találtak az orosz megszállás alól felszabadított, Harkiv megyei Izjum közelében. Több holttesten kínzás jelei voltak láthatóak, és sokakra hátrakötött kézzel találtak rá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a helyszín az oroszok által elkövetett háborús bűncselekmények újabb bizonyítéka. Moszkva következetesen tagadja, hogy katonái háborús bűncselekményeket követtek volna el az ukrajnai háborúban, és hazugságnak nevezte a vádakat.

Ferenc pápa egyúttal elismerően nyilatkozott Kazahsztánról, amelyet nemrég keresett fel a világ vallási vezetőinek kongresszusa alkalmából. Kiemelte: az ország nagyon kedvező döntéseket hozott, például nemet mondott a nukleáris fegyverekre egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt néhányan az atomfegyverek bevetését mérlegelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!