Ukrajnai háború - Államosítottak több stratégiai jelentőségű ukrán vállalatot

Külföld, 2022.11.07

Öt stratégiai jelentőségű vállalatot államosítottak Ukrajnában, az ukrán védelmi minisztérium felügyelete alá helyezték őket - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára hétfői sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő megerősítette, hogy az Ukrnafta, az Ukrtatnafta, a Motor Szics, az AvtoKrAZ és a Zaporizstranszformator vállalatokról van szó. Kifejtette, hogy az öt cég elidegenítése a haditanács november 6-i ülésén született határozat alapján és katonai szükségből történt. "A lefoglalt eszközök katonai vagyonstátust kaptak, kezelésük az ukrán védelmi minisztériumhoz került" - mondta Danyilov. Hozzátette, hogy a hadiállapot lejárta után ezek a vagyontárgyak visszaadhatók tulajdonosaiknak, költségük megtéríthető.

Denisz Smihal miniszterelnök hétfői kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az öt stratégiai vállalat a hét minden napján 24 órában dolgozik majd, hogy kielégítse az állam védelmi szükségleteit. Az öt cég részvényei katonai tulajdonba és a védelmi minisztérium irányítása alá kerültek - erősítette meg. Hangsúlyozta, hogy a részvények kényszerelidegenítéses állami tulajdonba vétele kizárólag a hatályos jogszabályok normái szerint történt.

Smihal rámutatott arra, hogy ennek az öt stratégiailag fontos vállalkozásnak olyan termékei vannak, amelyekre az ukrán hadseregnek elengedhetetlenül szüksége van. Biztosított afelől, hogy több lesz az államtól a megrendelés és a garancia, a vállalatokban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki fogják aknázni.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az Ukrnafta Ukrajna legnagyobb olajtermelő vállalata, amelyben Ihor Kolomojszkij üzletember eddig a részvények mintegy 42 százalékát birtokolta. Az Ukrnaftának a Naftohaz állami gázvállalat volt a többségi tulajdonosa 50 százalék és egy részvénnyel, a többi részvény kisbefektetők kezében volt.

Az Ukrtatnafta vállalat legfontosabb eszköze a kremencsuki olajfinomító, amelyet májusban orosz rakétatámadások tettek működésképtelenné. Részvényeinek mintegy hatvan százalékát Kolomojszkij és Hennagyij Boholjubov birtokolta, a többit a Naftohaz.

A Motor Szics a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata, központja Zaporizzsjában található. Egészen a közelmúltig a Motor Szics tulajdonosa Vjacseszlav Bohuszlajev volt, aki 2017-ben eladta a cég 56 százalékos részesedését a kínai Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment vállalatnak. A jogsértések, különösen a monopóliumellenes jogszabályok megsértése miatt a Motor Szics részvényeivel folytatott tranzakciókat blokkolták, majd Bohuszlajevet idén október végén letartóztatták hazaárulás gyanújával.

Az AvtoKrAZ cég a szökésben lévő Kosztyantin Zsevaho oligarcha pénzügyi és hitelcsoportjának része. A cég nehézgépjárművek gyártásával foglalkozik.

A Zaporizstransformator egy csődbe ment, transzformátor- és reaktorberendezéseket gyártó vállalkozás. Tulajdonosa Kosztyantin Hrihorisin volt - írta a hírportál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!