Ukrajnai háború - Az EU 20 millió euróval támogatja az ukrán induló vállalkozásokat

Külföld, 2022.06.09

Az Európai Unió 20 millió euróval (mintegy 7,6 milliárd forint) támogatja az innovációban jeleskedő ukrán induló vállalkozásokat, az új uniós program 60 ezer euróig terjedő közvetlen pénzügyi támogatást nyújt legalább 200, a mélytechnológia területén tevékenykedő ukrán kezdeményezés számára - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A támogatással az EU az induló vállalkozások társulásainak páneurópai hálózatát kívánja létrehozni. Célja, hogy biztosítsa az ukrán technológiai vállalatok üzletmenetének folytonosságát, és előmozdítsa növekedésüket.

Közölték: a támogatási intézkedés segíthet felkészíteni az ukrán induló vállalkozásokat arra, hogy versenybe szálljanak az Európai Innovációs Tanács (EIC) által nyújtott jövőbeli finanszírozási lehetőségekért. Az EIC 17,5 millió euró erejéig finanszírozhat induló vállalkozásokat vissza nem térítendő támogatások és tőkebefektetések útján, valamint további magánbefektetéseket vonhat be a közpénzekből befektetett összeg legfeljebb háromszorosáig.

Az Európai Unió emellett nem pénzügyi támogatást is biztosít, például üzleti tanácsadási szolgáltatások és kapcsolatépítés formájában, lehetővé téve az ukrán innovátorok számára, hogy intenzívebb kapcsolatot alakítsanak ki az európai innovációs ökoszisztémával, új piacokra léphessenek be, és jobban kiaknázhassák az európai finanszírozási eszközökben rejlő előnyöket - írták.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Ukrajna csütörtökön ratifikálta a Horizont Európa programhoz és az Euratom kutatási és képzési programokhoz társulásáról szóló megállapodást. Az európai és ukrán kutatóknak és innovátoroknak, egyetemeknek, vállalkozásoknak, köztük a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) ezt követően minden lehetőségük megvan arra, hogy egyenlő feltételek mellett működjenek együtt a közös célok elérése és kihívások kezelése érdekében - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!