Ukrajnai háború - Az EU 7,25 millió euróval támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot

Külföld, 2022.06.08

Az Európai Unió 7,25 millió euróval (mintegy 2,8 milliárd forint) támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök felderítését és kivizsgálását célzó nyomozását, valamint fokozza az Ukrajnában tevékenykedő humanitárius szervezeteknek nyújtott támogatását - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a megítélt összeg a hágai székhelyű ICC vizsgálati kapacitását és hatékonyságát hivatott növelni.

Emlékeztettek: Litvánia, Lengyelország és Ukrajna az Eurojust támogatásával március végén hozott létre közös nyomozócsoportot, hogy felderítse az Ukrajnában február 24. óta tartó háborúban állítólagosan elkövetett nemzetközi bűncselekményeket. Az ICC április végén csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködés célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint hogy felgyorsítsák a határon átnyúló nyomozati munka és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, illetve az ICC államaiban.

Az Európai Bizottság bejelentette azt is, hogy az EU azonnali, közvetlen operatív támogatást nyújt az Ukrajnában működő segélyszervezeteknek. Az EU két raktárt hozott létre és bocsát ingyenesen a segélyszervezetek rendelkezésére, valamint az eszközök szállítását finanszírozza, hogy a humanitárius segítséget el tudják juttatni a rászorulóknak. Az április óta működő szolgáltatás eddig 56 szállítmányon keresztül több mint 750 tonna humanitárius rakományt juttatott célba, más városok mellett Harkivba és Kramatorszkba. A tárolt és szállításra kész humanitárius eszközök között élelmiszerek és alapvető egészségügyi cikkek, valamint orvosi felszerelés van - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!