Ukrajnai háború - Az EU Oroszországnak és Fehéroroszországnak szánt támogatást utalna Ukrajnának és Moldovának

Külföld, 2022.06.03

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az Európai Unió eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak szánt 26,2 millió eurót (mintegy 10 milliárd forint) utaljon át az Ukrajnával és Moldovával folytatott együttműködés megerősítésére - közölte az uniós bizottság pénteken.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a 2021-2027-es régiók közötti együttműködés serkentését célzó Interreg NEXT nevű uniós program keretében eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak utalni tervezett támogatást ugyanezen célok megvalósítására juttatja majd az EU Ukrajnának és Moldovának.

Az uniós bizottsági közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztost idézte, aki azt mondta: Ukrajna és Moldova az EU megbízható partnere, s az EU határozottan elkötelezett a két országgal folytatott hosszú távú együttműködés mellett.

Az EU külső határának mindkét oldalán élő emberek közötti kapcsolat, valamint az uniós régiók és a helyi érdekelt felek közötti együttműködés erősítése határozott lépést jelent a béke és biztonság előmozdítására a támogatott ukrán és moldovai területeken - fogalmazott Ferreira.

Az uniós finanszírozás támogathatja majd az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, megerősíti az ukrán és a moldovai hatóságok intézményi kapacitását, oktatási és kutatási kezdeményezéseket ösztönöz, valamint munkahelyi képzési programokat valósít meg a menekültek számára, illetve segítheti beilleszkedésüket - tette hozzá az uniós biztos.

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetét követően, az EU által elfogadott intézkedésekkel összhangban, az Európai Bizottság márciusban felfüggesztette az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott, határon átnyúló együttműködési programok, valamint az Interreg balti-tengeri régió programjai keretében folytatott együttműködést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!