Ukrajnai háború - Bekérették a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

Külföld, 2022.10.03

Bekérették hétfő délelőtt a varsói külügyminisztériumba az Oroszországi Föderáció nagykövetét a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett múlt heti népszavazások miatt, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki.

A bekéretés tényét Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes jelentette be aznap reggel a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban. Jelezte, hogy több európai országban is ez fog történni nagyjából egy időben, közös megegyezés alapján.

Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő később közölte: a Szergej Andrejev nagykövetnek átadott diplomáciai jegyzékben nem csak az Ukrajna egyes területeinek törvénytelen elcsatolására vonatkozó álláspontot fogalmazták meg, hanem tiltakoztak a múlt heti fenyegetések miatt is, amelyeket Moszkva, a lengyel államnak is címezve, a világbéke ellen tett.

Jasina elmondta: jelenleg nem tervezik az orosz nagykövet kiutasítását, és Lengyelország moszkvai nagykövete is a helyén marad.

A lengyel külügyminisztériumból távozva, Szergej Andrejev újságíróknak elmondta: hétfőn és kedden ratifikálják a négy ukrajnai területről szóló szerződéseket, és a régiók "mindörökké az Oroszországi Föderáció területei maradnak".

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. Előzőleg a szóban forgó területeken Lengyelország által is illegitimnek minősített népszavazásokat tartottak.

A varsói külügyi tárca pénteki nyilatkozata szerint az említett négy megye a nemzetközi jog értelmében továbbra is Ukrajna része. "Lengyelország nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni az álnépszavazások eredeményeit (...), ahogy az orosz elnök által kiadott, a szóban forgó területek elcsatolásáról szóló dekrétumokat sem" - áll a nyilatkozatban, melyben Ukrajna határozott katonai támogatására és az Oroszország elleni újabb szankciókra szólították fel a nemzetközi közösséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!