Ukrajnai háború - CDU-elnök: Berlin teljesítse Varsóval szembeni vállalását a harcskocsicsere-ügyletben

Külföld, 2022.07.27

Németországnak teljesítenie kell Varsóval szembeni vállalását a berlini parlament által kezdeményezett, Ukrajna támogatását célzó harcskocsicsere-ügyletben - jelentette ki Friedrich Merz, a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Varsóban.

A német politikus "mindnyájunk számára nagy kihívásnak" nevezte az ukrajnai háborút. Ennek kapcsán azon reményének adott hangot, hogy a német kormány betartja a parlament (Bundestag) április végi döntéséhez fűződő vállalásait a sokszereplős cseréről szóló megállapodásban.

Ennek a cserének a lényege, hogy Csehország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia szovjet típusú harckocsikat szállít Ukrajnának saját készletéből, és ezeket valamivel korszerűbb német fegyverekkel pótolják. Lengyelország ily módon több mint kétszáz T-72 típusú harckocsit küldött Ukrajnába.

"Németországnak teljesítenie kell kötelezettségét, át kell adnia a fegyvereket, mégpedig úgy, ahogyan ezt a lengyel kormány elvárja" - jelentette ki a cseréről Merz, hozzátéve: nem lenne jó, ha "tovább növekedne a lengyel fél már most észlelhető csalódása".

Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter egy hétfőn megjelent interjúban közölte: a német partnerek egyelőre a jövőre leszállítandó 20, jelenleg működésképtelen Leopard 2A4 típusú harckocsit ajánlottak fel Varsónak, de ő legalább 44 ilyen típusú harckocsit tartana megfelelőnek.

Merz azt követően nyilatkozott, hogy megkoszorúzta az 1944-es varsói felkelés emlékművét. Előtte Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnökével találkozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!