Ukrajnai háború - Folytatódnak a harcok Herszon megyében

Külföld, 2022.10.20

A dél-ukrajnai Herszon megyében tovább folytatódnak a harcok, az orosz erők ismét lőtték Beriszlav térségét, a táamdásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a polgári lakosság körében - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a régiók kormányzóinak közléseiből készített csütörtöki összefoglalójában.

Az áldozatok számát nem hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerint az orosz erők védekezésbe mentek át és próbálják tartani a megszállt vonalakat. Továbbra is tüzérségi és légi eszközökkel támadják az ukrán állásokat a déli frontvonal mentén, és csapásokat mérnek a már felszabadított településekre. Az orosz megszállás alól nemrég felszabadult Petropavlivka és Trofonyivka falvakat Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték. Davigyiv Bridre az orosz légierő három csapást mért.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a régióban az ukrán erők eddig 544 települést szabadítottak fel, orosz megszállás alatt még 32 maradt, ami kevesebb, mit a megye lakott területének két százaléka.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők elkezdték kivinni a zsákmányolt vagyontárgyakat Enerhodar városból, ahol a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói laknak.

A közlemény szerint "pánikszerűen menekülnek" az orosz megszállók a városból az ukrán erők herszoni és zaporizzsjai régiókban elért harci sikereinek hírére. Helyi lakosok rögzítették, ahogy kifosztanak egy helyi szállodát - írta az Enerhoatom. A jelentés szerint az orosz megszállók "mindent elhordtak onnan, és buszokba és teherautókba pakolták a tévéket, hűtőszekrényeket, bútorokat, vízforralókat és egyéb háztartási eszközöket".

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében figyelmeztetett: nagy a valószínűsége annak, hogy orosz csapatok tüzet nyitnak a herszoni régió polgári lakosságára. Rámutattak arra, hogy előző nap üzeneteket küldtek szét Nova Kahovka lakosainak, azzal a felhívással, hogy evakuáljanak a településről, mert - mint állították -, az ukrán csapatok támadásra készülnek.

A vezérkar jelentésében kitért arra, hogy az elmúlt napon 370 orosz katona halt meg, az agresszió kezdete óta pedig velük együtt 66 650. Az ukrán katonák előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 25 drónt és egy helikoptert.

Az Ukrajinszka Pravda a Szabadság Rádió fehérorosz szerkesztőségére hivatkozva, arról számolt be, hogy műholdfelvételeken egyre több orosz katonát és haditechnikai eszközt látnak felhalmozódni az ukrán államhatárhoz közeli, fehéroroszországi Hosztomelnél lévő katonai repülőtéren. A híradás szerint másfél hete érkezett nagyobb csoport orosz katona és hadifelszerelés a repülőtérre.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter egy tévéműsorban elmondta, hogy október 10. óta Oroszország mintegy háromszáz csapást mért ukrán energetikai objektumokra rakétákkal, tüzérséggel és drónokkal. Közölte, hogy a kormány fel van készülve a legrosszabb forgatókönyvre is, és folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot a korlátozásokkal kapcsolatos teendőkről, például, arról, mikor töltsék fel a mobiltelefonjaikat.

A miniszter ismét hangsúlyozta az áramtakarékosság rendkívüli fontosságát. Szavai szerint a tömeges támadások első napjaiban az ukránok 10 százalékkal tudták csökkenteni a fogyasztást. Ugyanakkor Haluscsenko szerint jó lenne ezt legalább 20 százalékra növelni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!