Ukrajnai háború - Herszon megye elhagyását javasolják a lakosságnak az orosz hatóságok

Külföld, 2022.10.14

Az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye orosz hatóságai kedden azt javasolták a helyi lakosoknak, hogy "egy időre távozzanak más oroszországi régiókba".

Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője pénteki Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a civilek távozása mozgásteret biztosítana a hadseregnek "a terület ukrán fegyveres erőktől való megtisztításához".

"Herszon megye (ukrán) lövetése elsősorban a civilek számára veszélyes. Annak érdekében, hogy a területnek az ukronáciktól és a nyugati zsoldosoktól való megtisztítása során elkerüljük az áldozatokat Herszon régió civil lakossága körében, Herszon megye közigazgatása határozottan azt javasolja, hogy az emberek éljenek a humanitárius célú elutaztatás lehetőségével, pihenés és gyógyulás céljából" - írta Sztremouszov.

Közölte, hogy forródrótot hoztak létre az "Oroszország más régióiba irányuló humanitárius utaztatás" megszervezésére.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója csütörtökön arra kérte az orosz vezetést, hogy szervezze meg a lakosok biztonságos régiókba való távozását az ukrán csapatok mindennapos rakétatámadásai miatt. Szaldo pénteken arról számolt be, hogy 350 lakos jelezte: kész lenne élni a felkínált elutazási lehetőséggel.

A kormányzó egyébként azt állította, hogy az orosz erők minden irányból visszaverik az ukrán támadásokat. Szaldo szerint a lakosok csak saját akaratukból távozhatnak.

Rogyion Mirosnyik, az Oroszországhoz csatolt Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője azt mondta, hogy a luhanszki régióban lévő Szvatovénél az ukrán fegyveres erők 30-35 ezer embert vontak össze. Mirosnyik szerint "az amerikaiak követelik a mielőbbi bevetésüket", hogy eredményeket tudjanak felmutatni a november elején esedékes félidős választások előtt.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" szóvivője a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a donyecki régióban lévő Artemivszkba (Bahmutba) az ukrán hadvezetés erősítést, többek között külföldi "zsoldosokat" vezényelt. Azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az ostromlott városban az ukrán erők a nyugati és az északnyugati részekre húzódtak vissza.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy az oroszországi Belgorod megyében, Oktyabrszkoje községben csütörtökön történt hadianyagraktár-robbanásnak vannak halottai és sebesültjei. A robbanást a helyi hatóságok szerint tüzérségi támadás okozta. Az orosz légvédelem ugyanebben a régióban, a Novooszkolszki járásban lelőtt egy rakétát, amelynek darabjai megrongálták az ottani vasútvonal elektromos vezetékét. A vonalon a forgalmat leállították.

A helyi hatóságok több, orosz ellenőrzés alá került településről tettek bejelentést pénteken ukrán tüzérségi támadásról. Mariupolban működésbe lépett a légvédelem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!