Ukrajnai háború - Kanadai védelmi miniszter: kanadai hadmérnökök segítenek Lengyelországnak ukrán katonák kiképzésében

Külföld, 2022.10.11

A következő hetekben mintegy negyven kanadai hadmérnök érkezik Lengyelországba, hogy segítse a lengyel utászokat ukrán katonák kiképzésében - jelentette be Anita Anand kanadai védelmi miniszter kedden Varsóban.

A Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián Anand elmondta: a kiképzés a mérnöki felderítést, a robbanóanyagok és az aknavetők használatát, az aknamentesítést, valamint a Kanada által Ukrajnának adományozott M777-es lövegek kezelésének betanítását érinti.

A kanadai hadmérnökök a rendelkezésre álló legjobb módszerekkel fogják megismertetni az ukrán katonákat, és a lengyel katonákkal együtt fogják fejleszteni az ukrán technológiai képességeket - mondta el. Hozzátette: ezek a kompetenciák kulcsfontosságúak Ukrajna megszállt területeinek visszafoglalásában.

Hangsúlyozta azt is, hogy Kanada soha nem fogja elismerni az Oroszország által a megszállt ukrán területeken tartott illegális népszavazásokat, és háborús bűncselekménynek nevezte az ukrajnai városok hétfő óta zajló orosz bombázását.

Mariusz Blaszczak kiemelte: Lengyelország és Kanada támogatja az Oroszország által megtámadott Ukrajnát. "Nekünk, lengyeleknek fontos, hogy a független Ukrajna legyen a szomszédunk, ne pedig Oroszország" - mondta.

"Mindent megteszünk azért, hogy megakadályozzuk az orosz birodalom újjáépítését célzó kísérleteket, valamint azért is, hogy a háború ne terjedjen át a NATO tagállamaira" - tette hozzá.

Méltatta Kanada elkötelezettségét is a NATO keleti szárnyán. Utalt arra, hogy lengyel és a kanadai katonák együtt szolgálnak Lettországban az oda telepített, kanadai vezetésű ezerfős nemzetközi zászlóaljban.

A két politikus kedden a kiképzési és technikai együttműködésről szóló kétoldalú egyetértési megállapodást írt alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!