Ukrajnai háború - Kis csoportokban evakuálják a civileket Szeverodoneckből a luhanszki milícia szerint

Külföld, 2022.06.20

Szeverodoneckből kis csoportokban evakuálják a civileket a biztonsági kockázatok miatt - jelentette ki Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

"Az evakuálás nagyon kis csoportokban zajlik, mert nagy életveszéllyel jár: azokat az útvonalakat, amelyeken Szeverodoneck megközelíthető, rendszeresen lövik" - mondta Marocsko.

A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba. A luhanszki hatóságok szerint a szeverodonecki Azot üzem területén akár ezer civil is lehet még.

A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében "operatív gyűrűt" vont az ukrán erők köré. A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.

"A harcosoknak szó szerint ég a talpuk alatt a talaj, ami arra kényszeríti őket, hogy kidugják a fehér zászlót és tárgyalásba kezdjenek" - nyilatkozott.

Marocsko azt mondta, hogy szabad hullámsávokon tárgyalnak ukrán parancsnokokkal, akik csapataik állapotát "siralmasnak" nevezték. Közölte, hogy az utánpótlás, amit ukrán hadsereg Szeverdoneck és a Liszicsanszk közötti Sziverszkij Donyec folyón kis tutajokon és csónakokon juttat át, csak "csepp a tengerben". Az orosz Rosszija 1 televízió részletet mutatott be a brit Sky News forgatócsoportjának riportjából, amelyen egy gumicsónak volt látható, amelyet kötél segítségével, kompként mozgattak a két part között.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy az Ajdar ukrán "nacionalista" alakulatnak a Szeverodoneckhez közeli Metyelkine faluban szombaton kapitulált tagjai vallomást tettek a társaik ellen, akiket az Azot vegyiműben vontak ostromgyűrűbe. A hadifoglyok a szerint a gyárban lévő külföldi zsoldosok akadályozzák a megadásról folytatandó tárgyalásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!