Ukrajnai háború - Kormányzó: az orosz erők csapást mértek Kramatorszk központjára, áldozatok

Külföld, 2022.07.07

Az Ukrajnát támadó orosz erők rakétacsapást mértek a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadásnak az eddigi információk szerint egy halálos áldozata és hat sebesültje van - közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hozzátette, hogy az áldozatok száma még nőhet. Közölte, hogy hat ház rongálódott meg, köztük egy szálloda és egy többszintes épület. Olekszandr Honcsarenko kramatorszki polgármester szavai szerint jelenleg a hatóságok vizsgálják a támadás következményeit, és a mentőszolgálatok dolgoznak a városban.

Szerhij Bratcsuk, a déli Odessza megye katonai adminisztrációjának sajtótitkára arról adott hírt, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióra, és eltalálták a Moldova lobogója alatt, a Fekete-tenger part menti részén sodródó - üres és legénység nélküli -, Millennial Spirit nevű tartályhajót. Kifejtette, hogy az oroszok két H-31 típusú lokátorromboló rakétát lőttek ki egy Szu-30-as repülőgépről. Ezek egyike csapódott a hajóba. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy némi dízel üzemanyag maradt a tartályhajóban, ami kigyulladhat.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz hadsereg radarromboló rakétákkal próbálja megsemmisíteni az ukrán légvédelem állásait, de az ukrán fegyveres erők aktívan fellépnek ellenük. "Különböző irányokban az ellenség továbbra is használja a H-31P és H-58 típusú, levegő-föld radarromboló rakétákat az ukrán légvédelem rakéta- és rádiómérnöki egységei ellen, megpróbálva elpusztítani légierőnk pozícióit. A légvédelmi egységek ugyanakkor minden ellenintézkedést megtesznek annak megakadályozására, hogy ezek a rakéták elérjék céljukat" - hangoztatta a szóvivő. Emlékeztetett arra, hogy szerdán az ukrán légierő megsemmisített két Kalibr típusú rakétát, amelyeket az orosz erők a Fekete-tenger felől lőttek ki a déli régiókra. Támadó repülőgépek keleti és déli irányban támadták meg az orosz csapatokat, légi tűzzel sújtva állásaikat. Az ukrán légierő megsemmisített egy orosz lőszerraktárt, továbbá két parancsnoki és megfigyelő állást, legfeljebb tíz egység páncélozott harcjárművet és élőerőt.

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Oroszország igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők ellenállását, és teljes ellenőrzést teremteni a Donyec-medencei Luhanszk megye fölött, ennek érdekében csapatokat csoportosít át a térségbe. A Donyeck megyei Szlovjanszk irányában az orosz hadsereg folytatja a rohamműveleteket, Kramatorszk és Bahmut térségében pedig több települést tartanak folyamatos tűz alatt.

Eközben a Kijev megyei Perejaszlav településen elbontották Ukrajna és Oroszország "újraegyesítésének" emlékművét - közölte Vjacseszlav Szaulko, a kistérség elöljárója a Facebookon, fotókat is mellékelve a munkálatokról. "A perejaszlaviak ma végleg lerombolták az Oroszországgal való örök barátság szovjet mítoszát: ma reggel az újraegyesítés 300. évfordulójára emelt emlékmű hivatalosan is a múlté lett. Biztonságosan lebontottuk, és biztonságos tárolóhelyre szállítottuk" - írta bejegyzésében Szaulko.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter pedig arról számolt be, hogy az interneten felmérést indítottak a kijevi Haza Anyácska szobor pajzsán lévő szovjet címer jövőbeli sorsáról. A monumentális, kardot és pajzsot tartó nőt ábrázoló szobrot még 1981-ben emelték a második világháború hőseinek emlékére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!