Ukrajnai háború - Nyugat-európai diplomatákat utasított ki Moszkva

Külföld, 2022.05.18

Kiutasított Moszkva szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették Franciaország moszkvai nagykövetét. A misszióvezetőnek a tárca jegyzékben határozott tiltakozásának adott hangot a francia hatóságok "provokatív és indokolatlan" döntése ellen, amellyel a franciaországi orosz diplomáciai intézmények 41 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Moszkva szerint ez a lépés súlyosan károsítja az orosz-francia kapcsolatokat és a konstruktív kétoldalú együttműködést.

A francia diplomatáknak a jegyzék átadásától számított két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.

Hasonlóképpen bekérették a diplomáciai tárcához a spanyol és az olasz nagykövetet is. A moszkvai spanyol nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus alkalmazottjainak hét napon belül kell távozniuk. Sajtóforrások szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az olasz diplomáciai alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítását még azelőtt bejelentette, hogy a moszkvai misszióvezetőjük megérkezett a tárcához.

A külügyminisztériumba szintén bekéretett moszkvai svéd nagykövet szerdán hivatalosan tájékoztatta az illetékes orosz külügyminiszter-helyettest, hogy kormánya a NATO-csatlakozás mellett döntött. A misszióvezetővel közölték, hogy "az észak-európai szomszédok kezdeményezése tönkreteszi a regionális együttműködés struktúráit, köztük a Balti-tengeri Államok Tanácsát és az Arktiszi Tanácsot is tönkreteszi, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a világnak ebben a korábban stabil térségében".

Az orosz diplomáciai hivatal értésre adta, hogy "Oroszország konkrét reakciója és lehetséges válasza, beleértve a katonai és technikai intézkedéseket is, nagymértékben függ Svédország NATO-integrációjának valós következményeitől, beleértve külföldi katonai bázisok és támadó fegyverrendszerek svéd területen való elhelyezését".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!