Ukrajnai háború - Orosz katonai szóvivő: sikertelen ukrán támadási kísérletek történtek a déli fronton és Harkivnál

Külföld, 2022.09.01

Az ukrán hadsereg az éjszaka újabb sikertelen támadási tett kísérletet Mikolajiv és Krivij Rih, valamint Harkiv irányából és újabb jelentős veszteségeket szenvedett - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint orosz légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében Mikolajiv és Krivij Rih irányában az elmúlt nap során 31 harckocsi, 22 gyalogsági és 18 egyéb páncélozott harcjármű, 8 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautó, valamint 17 speciális járműfelszerelés semmisült meg és több mint 350 katona vesztette életét.

Harkiv irányában, Ruszki Tiski közelében orosz tűzcsapások a szóvivő szerint meghiúsították az ukrán 14. gépesített dandár támadási kísérletét. A veszteség meghaladta az ötven főt. A dandár 56 katonája Harkiv irányába próbált meg visszavonulni, de Szaltivkánál Konasenkov szerint a Kraken ukrán "nacionalista" alakulat tüzet nyitott rájuk, a legtöbbjüket megölve.

A beszámoló értelmében az orosz légierő nagypontosságú fegyverei az ukrán 93. gépesített dandár több mint száz katonáját ölték meg és 15 haditechnikai eszközét tették üzemképtelenné a donyecki Csasziv Jar település közelében. Konasenkov azt mondta, hogy Artemivszk közelében az ukrán 72. gépesített brigád katonái megtagadták a parancsot a súlyos veszteségeik, fegyverzetük gyengesége, valamint a tűztámogatás hiánya miatt, és elhagyták állásaikat.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők négy ukrán vezetésipontot, 59 lőállásban lévő tüzérségi egységet 144 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve egyebek között két drónirányító központot, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint nyolc rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt. A légvédelem lelőtt nyolc drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát, 44 amerikai HIMARS- és négy egyéb rakétasorozatvető-lövedéket, valamint két, ugyancsak amerikai gyártmányú AGM-88 HARM lokátorelhárító rakétát, az antonivkai Dnyeper-hídnál.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 280 repülőgépet, 151 helikoptert, 1852 drónt, 371 légvédelmi rakétarendszert, 4663 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakétasorozatvetőt, 3363 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5192 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg. Más források ezeket az adatokat nem erősítették meg.

A helyi hatóságok több, a szakadárok vagy az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álló településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. Rubci községben csütörtök hajnalban a donyecki katasztrófavédelmi szolgálat 13 tagja vesztette életét, további kilenc pedig megsérült a csapások következtében, három Donyeck környéki bányában pedig több mint negyven bányász rekedt a föld alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!