Ukrajnai háború - Orosz katonai szóvivő: több száz fős az ukrán emberveszteség

Külföld, 2022.09.14

Legkevesebb hatszáz fő lehet az ukrán hadsereg vesztesége az elmúlt nap folyamán az orosz légierő, rakétaerő és tüzérség csapásai nyomán - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentésben.

A tábornok azt mondta, hogy Mikolajiv-Krivij Rih irányában az ukrán 24. és 28. gépesített, a 46. légimozgékonysági és a 60. lövészdandár sikertelen támadási kísérletek során nyolc harckocsit, 13 csapatszállító harcjárművet, 11 egyéb páncélozott járművet és több mint 150 embert veszített. A donyecki régióban nagy pontosságú orosz légicsapások az 53., az 54. és 110. gépesített dandár, a 128. területvédelmi dandár és a 68. lövészdandár mintegy 250 katonájával végeztek, és több mint húsz haditechnikai eszközét tették üzemképtelenné Sziverszk, Verhnekamenszke, Nikolszke, Avdijivka, Novokalinove, Petrovszke, Novoszilka és Vremevka környékén. Zaporizzsja megyében, Novoszilivka, és Dobropillja térségében az orosz légierő precíziós fegyverei a 65. gépesített és a 68. gyalogos-hegyivadász dandár 70 katonáját és öt haditechnikai eszközét semmisítették meg. Harkiv megyében a 14. és a 93. gépesített dandár Dvoricsna, Balaklija és Kupjanszk területén 150 halottat és sebesültet, valamint tíz haditechnikai eszközt veszített.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi egységek a szóvivő szerint a 25. ejtőernyős dandár, a 9. nemzetigárda-ezred, az 56. és a 61. gépesített lövészdandár, a 103. területvédelmi dandár és a Kraken "nacionalista" alakulat állásait támadták három régió hat településénél. Emellett megsemmisítettek négy rakéta-, tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, valamint egy Uragan sorozatvetőt, egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-64 ütegelhárító radart és egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer radarját. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, fedélzetén egy diverzáns és felderítő csapattal, a légvédelem pedig lelőtt négy ukrán drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint Vilha és HIMARS sorozatvetők hét, illetve 26 lövedékét.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 293 repülőgépet, 155 helikoptert, 1948 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4921 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 835 rakéta-sorozatvetőt, 3386 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5552 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A donyecki területvédelmi parancsnokság Mikolajivka és Mikolajivka-2 település elfoglalásáról tett szerdán bejelentést. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Marjinkánál sikerült megállítani és részben megsemmisíteni egy ukrán diverzáns csoportot. Beszámolója szerint Piszkiben és Pervomajszkében, ahol az ukrán erők az elmúlt nap folyamán áttöréssel próbálkoztak, "stabil" a helyzet, Horlivkánál pedig két támadást vertek vissza a szakadárok. Pusilin közlése szerint Artemivszk (Bahmut) külterületein a szakadár és orosz "szövetséges erők" megvetették a lábukat, és előrenyomulásra készülnek.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" tisztje a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a Luhanszki Népköztársaság egész területe továbbra is a szakadár erők ellenőrzése alatt áll, de a frontvonal egyes szakaszokon már nagyon közel, mintegy tíz kilométerre húzódik a határtól.

A luhanszki hatóságok szerint az ukrán erők hat HIMARS-rakétát lőttek ki Perevalszk településre, ahol egy tizenéves gyerek életét vesztette, további négy ember megsebesült, egy középiskola pedig romba dőlt.

Vitalij Gancsev, az ukrán erők által visszafoglalt Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a régióból nagyon sokaknak azért nem sikerült elmenekülniük, mert megszakadtak a kommunikáció csatornái. Az állította, hogy az ismét ukrán ellenőrzés alá került településeken fosztogatások kezdődtek, és külföldi "zsoldosok" polgári lakosokat lőnek agyon az utcán, amit a visszavonult orosz erők bűncselekményeiként próbálnak meg beállítani.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az ukrán oldalról érkező belövések miatt evakuálják az határhoz közeli Krasznij Hutor település lakosságát. Kedden Selajevo falut érte támadás a régióban, két embert megsebesítve, hétfőn pedig Logacsovka faluban életét vesztette egy ukrán állampolgárságú nő, további négy ember pedig megsérült ukrán támadásban.

Az orosz nemzeti gárda közölte, hogy Herszon és Zaporizzsja megyében több mint 130 embert vett őrizetbe, aki kapcsolatban állt ukrán nacionalista szervezetekkel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) és az ukrán hadsereggel. A gárdisták tíz titkos fegyver- és lőszerraktárat is találtak. A tájékoztatás arra nem tért ki, hogy az akciókat mikor hajtották végre.

Vlagyivosztokban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hazaárulás gyanújával őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki adatokat szolgáltatott ki Ukrajnának az orosz távol-keleti Tengermellék katonai és létfontosságú polgári infrastruktúrájáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!