Ukrajnai háború - Peking szerint a G20 nem alkalmas fórum a helyzet megvitatására

Külföld, 2022.03.15

A G20-as országcsoport nem alkalmas fórum az ukrajnai helyzet megvitatására - mondta Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A szóvivőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az októberben esedékes G20-as csúcstalálkozónak otthon adó Indonézia részéről a napokban megerősítették: nem tervezik napirendre venni Ukrajna kérdését.

Csao úgy fogalmazott: a G20-as országcsoport a nemzetközi gazdasági együttműködés egyik legfontosabb fóruma, amely nem alkalmas olyan politikai és biztonsági kérdések megvitatására, mint az ukrajnai helyzet. A jelenlegi helyzetben - mondta - a G20-ak elsődleges feladatai közé a világjárvány megfékezését célzó nemzetközi együttműködés, valamint a világgazdaság stabilizálásának fenntartása állnak.

Hozzátette: Kína a továbbiakban is aktívan részt kíván venni a Bali-szigetén megrendezendő G20-as csúcs előkészületeiben, és a találkozó sikerének előmozdításában a járvány utáni gazdasági helyreállás érdekében.

A G20-as országcsoport húsz tagja közé tartozik Kína, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is. A tagok összesen a világ bruttó hazai termékének (GDP) több mint 80 százalékát és a világ népességének több mint 60 százalékát adják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!