Ukrajnai háború - Podgorne elfoglalásáról és Szoledar blokkolásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Külföld, 2023.01.11

Donyeck térségében az orosz fegyveres erők offenzívájuk során elfoglalták az Artemivszk (Bahmut) szomszédságában lévő Podgorodne községet, Szoledart légideszant alakulatok vették blokád alá északról és délről, a légierő a városban lévő ukrán erődítményeket bombázza, a központban pedig rohamosztagok harcolnak - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Ezen a fontszakaszon a tábornok szerint az ukrán 61. gépesített és 17. páncélos dandár egységei mintegy nyolcvan katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet veszítettek. Elmondta, hogy az ugyancsak az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaságban található Artemivszk (Bahmut) közelében csapások érték az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóaljának parancsnoki állását.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdára virradóra bejelentette, hogy fegyveresei átvették az ellenőrzést a donyecki régióban található Szoledar város egész területe felett, de a központban még harcok folynak. Az ukrán hadsereg részéről állítását valótlannak minősítették.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a TASZSZ szerint azt mondta, hogy szerdán, legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes "felszabadításáról" beszélni. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt egységei "már semmin sem fognak változtatni". Alaudinov szerint a Wagner csoport "az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta" a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést. Méltatta a ugyanakkor az orosz "különleges hadművelet" során megnyilvánuló "pozitív dinamikát".

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a TASZSZ szerint azt hangoztatta, hogy Szoledar bevétele megnöveli annak esélyét, hogy az orosz erők átvegyék az ellenőrzést Artemivszk és Sziverszk felett is, valamint megnyitja az utat Szlovjanszk és Kramatorszk, a legnagyobb ukrán kézen lévő Donyec-medencei városok felé.

Pusilin azt állította, hogy az orosz csapatok lebontják az ukrán hadsereg védelmi vonalait, és jelenleg "az egész Donyecki Népköztársaság felszabadítása fordulópontjának előkészítése" zajlik.

Jan Gagin, Pusilin tanácsadója és katonai szakértő a TASZSZ-nek nyilatkozva "a Donyec-medence felszabadítása kulcsának" nevezte Szoledart, a város orosz ellenőrzés alá vonását pedig stratégiai győzelemnek. Gagin becslése szerint mintegy félezer ukrán katona maradhatott a városban.

Az RT médiaügynökség az állította, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei a Szoledarért vívott harcokban ősz óta elérhették a 20-25 ezret. A halottak számát az RT 16-17 zászlóaljnyira becsülte, és azt írta, hogy a legsúlyosabb veszteségeket itt az ukrán 61. lövész-, a 46. légi-, és a 10. hegyi rohamdandár szenvedte el, de ugyancsak számos katonája esett el a 25. önálló ejtőernyős dandárnak, amely nyugat felől tett kísérletet a város elérésére.

Konasenkov a többi frontszakaszról szólva azt mondta szerdán, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában több mint harminc katona és két jármű, Liman irányában mintegy kilencven halott és sebesült - köztük négy diverzánscsoport tagjai -, két páncélozott harcjármű és három egyéb jármű, a donyecki régió déli részén pedig mintegy 25 katona, egy gyalogsági harcjármű és két egyéb jármű volt.

A szóvivő szerint az orosz harcászati gépek, valamint a tüzérségi és rakétaerők az elmúlt nap folyamán 74 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 113 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítettek egyebek között egy Uragan sorozatvetőt, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, két 2C7 Pion önjáró löveget, egy D-20-as és két D-30-as tarackot, egy 2C1-es Gvozgyika önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50 és egy AN/TPQ-36 ellentűzradart.

Az orosz légierő a jelentés értelmében lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, a légvédelem pedig két drónt, öt HIMARS- és Vilha-rakétát, valamint egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 371 repülőgépet, 200 helikoptert, 2868 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7473 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 976 sorozatvetőt, 3889 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8006 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!