Ukrajnai háború - Propagandának nevezte a polohi ukrán győzelmi sajtójelentéseket Zaporizzsja megye Moszkva-barát elöljárója

Külföld, 2022.12.02

A kijevi propagandagépezet fantáziájának nevezte pénteken Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója azokat az ukrán sajtójelentéseket, amelyek szerint az ukrán hadsereg behatolt Polohi településre, Mihalivkából és Vaszilivkából pedig ki kellett menekíteni a lakosokat és a közigazgatást.

Balickij egy Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az orosz erők "egyetlen méternyi földet sem adtak át az ellenségnek", és az oroszbarát hatóságok a helyükön vannak. A tisztségviselő elismerte, hogy az ukrán tüzérség péntekre virradóra eltalált egy transzformátor-alállomást a polohi járásbeli Tokmakban.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja város déli részén az éjjel találat ért egy közigazgatási épületet, amelyben az ukrán hadsereg egyik alegysége állomásozott, valamint egy transzformátor-alállomást is.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán nehéztüzérségi támadást. Donyeckben öt civil megsebesült, köztük egy tízéves fiú.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve megerősítette, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Kurdjumovka települést, az offenzíva során több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit és hat páncélozott harcjárművet megsemmisítve. A tábornok azt mondta, hogy a ukrán fegyveres erők visszavert támadások és ellentámadások során "Kupjanszk irányában" több mint ötven katonát, két harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és két Kozak páncélozott járművet veszítettek, "Liman irányában" több mint százan meghaltak és megsebesültek, tizenegyen letették a fegyvert, és elvesztettek két harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven katona esett el, és megsemmisítették az ukránok egy harckocsiját, három páncélozott személyszállító járművét és két kisteherautóját.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők hét vezetésipontra, 78 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 184 ukrán élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, továbbá - Csasziv Jarban - külföldi "zsoldosok" egyik állására mértek csapást. Megsemmisítettek két Grad sorozatvetőt, valamint három rakéta-, tüzérségifegyver- és lőszerraktárt. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es vadászgépet, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, hét drónt, valamint 13 Uragan- és Vilha-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 336 repülőgépet, 177 helikoptert, 2599 drónt, 391 légvédelmi rakétarendszert, 6953 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 908 sorozatvetőt, 3648 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7437 speciális katonai járművet veszítettek.

Alekszandr Sulgin, Oroszország állandó képviselője a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kijelentette, hogy amerikai szakértők ukrajnai vegyi provokációk előkészítésében segédkeznek a "kijevi hatóságoknak". Emlékeztetett rá, hogy Moszkva többször figyelmeztetett ezek veszélyére, rámutatva. hogy az ukrán fél katonai célokra vegyi szempontból veszélyes létesítményeket használ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!