Ukrajnai háború - Radikális fegyveresek és nyugati lőszer megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Külföld, 2022.07.19

A Jobboldali Szektor radikális nacionalista ukrán csoportosulás mintegy kétszáz fegyveresének és egy nyugati nyugati lőszert tároló raktár megsemmisítéséről számolt be a keddi hadijelentésben Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint a Jobboldali Szektor fegyveres alegységére a Zaporizzsja megyei Kamisevaha faluban, az amerikai és nyugat-európai fegyverekhez való lőszert tároló raktárra pedig az Odessza megyei Belenke község közelében mértek csapást precíziós fegyverrel. Hasonló támadás érte a Donyeck megyei Dolina falunál az ukrán 81. légimozgékonysági dandárja egyik zászlóalját, aminek következtében több mint 60 katona életét vesztette, hét páncélozott jármű és egy lőszerraktár pedig megsemmisült.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a 66. és 72. gépesített, 58. gépesítettlövész és 10. hegyi rohamdandárja jelentős emberveszteségeinek pótlására kényszermozgósítást rendeltek el a Donyec-medence több településén. A lövegelhárítási művelet keretében négy ukrán sorozatvetős, valamint tizenhárom D-20-as és tíz D-30-as ágyút kezelő tüzérségi szakaszt semmisítettek meg. A beszámoló szerint a harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán hét vezetési pontra, öt lőszerraktárra, és 197 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást.

Az orosz légvédelem lelőtt egy Mi-24-es helikoptert, négy drónt, valamint négy Tocska-U rakétát és öt Uragan-lövedéket fogtak el.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 257 repülőgépet, 143 helikoptert, 1568 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4106 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 759 rakétasorozatvetőt, 3160 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4392 speciális katonai járművet veszített.

A helyi hatóságok szerint kedden a Donyec-medence több, szakadár és orosz ellenőrzés alá került települését érte ukrán tüzérségi támadás. Herszon megyében helyi bejelentés szerint a légvédelem elfogott öt, amerikai HIMARS sorozatvetőből a Herszont és az Aleskit összekötő Dnyeper-hídra kilőtt rakétát, egy hatodik pedig felrobbant az objektum közelében. A tájékoztatás szerint a híd eddig négy helyen rongálódott meg, a helyreállítás folyik.

Hétfőn a kahovkai vízierőműre lőttek HIMARS-lövedékkel. Az objektum a tájékoztatás szerint sértetlen maradt, de a parkolójában történt becsapódások következtében két ember életét vesztette. Szergej Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese kijelentette, hogy az Egyesült Államokból már megérkeztek az első 300 kilométeres hatótávolságú rakétavető-lőszerek Ukrajnába.

Orosz katonai elemzők utólag elhamarkodottnak minősítették a luhanszki szakadároknak a Sziverszk bevételéről tett hétfői bejelentését, rámutatva, hogy a városba való bevonulás előtt a "népi milíciának" előbb meg kell szállnia a környező magaslatokat. A város feletti ellenőrzés kérdését ugyanakkor de facto lezártnak nevezeték. Andrej Marocsko, a luhanszki milícia alezredese a TASZSZ szerint kijelentette, hogy az ukrán hadvezetés Popaszna környékén ellentámadásra készül az "idegenlégió" bevetésével.

Alekszej Kucurubenko, a Donyecki Népköztársaság főügyészsége nyomozati osztályának vezetője kedden a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint háromszáz ember vesztette életét márciusban a mariupoli színházban történt robbanás következtében. Bejelentette, hogy az épület romjai között 14 holttestet találtak.

Kucurubenko szerint a nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy az épületet belülről, "burok nélküli robbanószerkezettel" robbantották fel. Mint mondta, a romeltakarításkor semmilyen roncsoló elemet, valamint légibomba- és más lőszerszilánkot nem találtak. Szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy az incidens előtt néhány nappal egyenruhások ládákat vittek be az épületbe, amelyek szerinte robbanóanyagot tartalmazhattak.

A nyilatkozó szerint a robbanás idejére a civilek már elhagyták a színházat, amelyben az ukrán hadsereg lőállásokat alakított ki. Az orosz védelmi minisztérium korábban a "nacionalista" Azov ukrán alakulatot tette felelőssé a március 16-i "provokációért", Kijev szerint pedig orosz katonai csapás érte az épületet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!