Ukrajnai háború - Románia és Kanada közös külügyminiszteri nyilatkozatban erősítette meg védelmi együttműködését

Külföld, 2022.03.07

Románia és Kanada külügyminiszterei hétfőn Bukarestben közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítették védelmi együttműködésüket, és elítélték az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút.

A nyilatkozatot Bogdan Aurescu román és Melanie Joly kanadai külügyminiszter látta el kézjegyével. A felek megállapodtak, szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy "fenntartsák a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, amely kulcsfontosságú a béke fenntartása, a világ biztonságának megőrzése és a demokrácia és a szabadságjogok védelme szempontjából".

Aláhúzták, hogy Oroszország inváziója mérhetetlen károkat és szenvedést okoz az ukrán népnek, és megegyeztek, hogy közös erőfeszítéssel segítséget nyújtanak a menekülteknek. Egyetértettek abban is, hogy támogatniuk kell Moldovát és valamennyi keleti partnert, valamint a nyugat-balkáni országokat az energiaellátás területén. Emellett fontosnak tartják a NATO keleti határának megerősítését, főleg a Fekete-tenger térségében.

Aurescu az aláírást követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy júliusban ismét Romániába érkezik hat F-18-as kanadai harci repülőgép, amely légi járőrözést végez, és velük együtt 200 kanadai katona is Romániába jön. Aurescu megköszönte partnerének, és Romániával való szolidaritási gesztusnak nevezte az erről szóló döntést.

A kanadai külügyminisztert Klaus Iohannis román elnök is fogadta hivatalában, akivel az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta kihívások mellett a polgári felhasználású atomenergia területén tervezett kanadai-román együttműködésről tárgyaltak. Románia korszerűsíteni és bővíteni fogja a kanadai tervezésű, CANDU típusú cernavodai atomerőművét. A felek a moduláris atomreaktorok telepítése területén is együttműködési szándékukat fejezték ki. Iohannis az atomenergia fontosságát hangsúlyozta, amely kiemelt jelentőséggel bír az Európai Unió energetikai biztonságának szavatolása szempontjából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!