Ukrajnai háború - Románia kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból

Külföld, 2022.03.02

Románia más európai uniós tagállamokkal összehangoltan kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be szerdán Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

A tárcavezető az uniós pénzügyminiszterek szerdai informális tanácskozásán jelentette be ezt, hozzátéve, hogy Bukarest lépését összehangolja Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Bulgáriával.

Románia határozottan támogatja az Oroszországgal szemben elfogadott európai uniós szankciókat, hiszen fontos, hogy ebben a válságban minden tagállam hozzájáruljon az EU alapvető értékeinek védelméhez - mondta. Hozzátette: ugyanakkor gyors megoldásokat kell találni a terhek és a kockázatok megosztása érdekében, amelyek ebből a válsághelyzetből fakadnak.

A jelenleg budapesti székhelyű, 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei között van Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam. Az IBEC a volt KGST elszámoló és finanszírozó bankja, központja Moszkvában van, részvényesei között van Oroszország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Csehország, Mongólia és Vietnam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!