Ukrajnai háború - Sajtószervezetek felszólították az ukrán hatóságokat a megvont akkreditációk visszaadására

Külföld, 2022.11.14

Ukrajnai sajtószervezetek követelik az ukrán hatóságoktól, hogy adják vissza az akkreditációt azoknak az ukrán és külföldi újságíróknak, akik közvetlenül az orosz ellenőrzés felszámolása után tudósítottak a herszoni eseményekről - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfőn az ukrán tömegtájékoztatási intézetre hivatkozva.

Az ukrán vezérkar legalább hat filmes stáb újságíróinak munkavállalási engedélyét törölte, mivel állítólag megsértették a munkavégzés szabályait a harci műveletek területén. Köztük voltak a nyugati CNN és a SkyNews újságírói, az Ukrajinszka Pravda és a Hromadske televízió munkatársai - emlékeztetett a hírportál.

Hétfőn számos szerkesztőség és szervezet fordult emiatt Volodimir Zelenszkij elnökhöz, Valerij Zaluzsnijhoz, az ukrán fegyveres erők főparancsnokához és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterhez.

"Mi, ukrán és külföldi újságírók és médiaszervezetek azonnali intézkedéseket követelünk a védelmi minisztérium kommunikációs struktúráinak, különösen a déli erők sajtóközpontjának szakszerűtlensége miatt kialakult konfliktushelyzet megoldására" - idézett a hírportál a felhívásból.

"Az orosz megszállás alól felszabadult Herszonban ukrán és külföldi újságírók riportjai óriási mértékben hozzájárultak győzelmünkhöz. Az egész világot bejárták a CNN, a SkyNews és más vezető külföldi és ukrán médiaorgánumok munkatársainak felvételei. Megmutatták, milyen örömmel fogadja Herszon lakossága az ukrán hadsereget, cáfolva ezzel az orosz propaganda hazugságait. Anyagaik az ukrán történelem fontos dokumentumai is" - emelték ki a tiltakozó szervezetek.

Hangsúlyozták, hogy a védelmi minisztériumtól hivatalos akkreditációt kapott hivatásos újságírók megfelelő szaktudással és komoly tapasztalattal rendelkeznek. "A mindent betiltani próbáló próbálkozások nemhogy nem működnek, hanem ártanak hazánknak. Az egyszerű megoldásokat keresők pedig összetett problémákat szülnek" - mutattak rá a sajtó képviselői.

Az aláírók követelik, hogy azonnal adják vissza az akkreditációt azoknak az ukrán és külföldi újságíróknak, akik tudósítottak a herszoni eseményekről, és akiktől az akkreditációt emiatt elvették. Folytassanak le belső vizsgálatot a déli műveleti parancsnokság kommunikációs osztályának és az ukrán védelmi minisztérium kommunikációs ágazatának szakszerűtlen munkájával kapcsolatban, és hozzák meg a megfelelő személyi döntéseket. Egyenlő és átlátható szabályokat dolgozzanak ki az újságírók munkájára és befogadására vonatkozóan. Hagyják abba a médiamunkások agresszív támadását, és kezdjen el velük együtt dolgozni. A védelmi minisztérium kommunikációs szerveinek munkájába olyan szakembereket vonjanak be, akik ismerik az újságírói munka sajátosságait, és képesek magas színvonalú kommunikációt folytatni. Szüntessék meg a felesleges és nem hatékony bürokráciát, különös tekintettel a déli műveleti parancsnokság sajtóközpontja által bevezetett szükségtelen dokumentumokra és jóváhagyásokra. Hagyjanak fel az indokolatlan beavatkozással az újságírók munkájába, és bánjanak velük tisztelettel, megértve igényeiket és küldetésüket - tették hozzá.

"A világ megismeri a háborút, és együttérez Ukrajnával ukrán és külföldi kollégáink munkájának is köszönhetően. Tegyenek meg ezért mindent annak érdekében, hogy a professzionális média gyorsan és akadálytalanul végezhesse munkáját" - szólítottak fel a felhívás aláírói.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!