Ukrajnai háború - Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma

Külföld, 2022.03.01

Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben - közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden.

Szlovákiának Ukrajnával négy határátkelője van, ezek közül jelenleg három bonyolít le gyalogos és autós személyforgalmat, az ugari (Ubla), a felsőnémeti (Vysné Nemecké) és a nagyszelmenci (Velké Slemence). Az egyetlen szlovák-ukrán vasúti határátkelőnél - Tiszacsernyőn (Cierna nad Tisou) - már korábban ideiglenesen leállították a személyforgalmat.

A szlovák rendőrség adatai szerint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt ezen a három határátkelőn napi átlagban összességében mintegy másfél ezren léptek be Szlovákiába. Ez a szám az utóbbi napokban a többszörösére emelkedett, az elmúlt 24 órában 12 ezer volt. A konfliktus kezdete utáni első napokban kiadott statisztikák szerint az ukrán oldalról Szlovákiába belépők túlnyomó része ukrán útlevéllel rendelkezett.

A szlovák rendőrség aktuális adatai szerint a szlovák-ukrán határátkelők közül az országba való belépésnél kedden reggel a legtöbben - mintegy másfél ezer gépkocsi és ötszáz gyalogos - Felsőnémetinél várakoztak, ott 10-12 óra volt a várakozás időtartama. A leghosszabb várakozási időt - mintegy 30-35 órát - az ugari határátkelőtől jelentették, ott kedden reggel mintegy 700 gépkocsi és 50 gyalogos várt a bebocsátásra.

A Szlovákiában menekültstátuszért folyamodó ukrajnai állampolgárok száma egyelőre nem jelentős, szombaton például 35-en adtak be ilyen kérvényt.

Szlovákiában szombaton rendkívüli helyzetet vezetett be a kormány arra hivatkozva, hogy az ukrajnai konfliktus következményeként "külföldiek tömeges beáramlásával" kell számolni. A rendkívüli helyzet ilyen indokkal történő bevezetését lehetővé tévő törvénymódosítást pénteken gyorsított eljárásban fogadta el a parlament. Szlovákiában csak a múlt héten ért véget a tavaly ősszel már többedik alkalommal meghosszabbított - a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett - rendkívüli helyzet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!