Ukrajnai háború - Többszáz ukrán katona adta meg magát a mariupoli Azovsztalnál az orosz katonai szóvivő szerint

Külföld, 2022.05.18

Többszáz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben - közölte szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"Mariupolban az Azovsztal üzemben bekerített Azov nacionalista alegység fegyveresei és az ukrán katonák közül újabbak adták meg magukat. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült" - mondta Konasenkov.

A szóvivő szerint május 16. óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük 80 sebesült. Közülük 51-en kórházi ápolásban részesülnek az orosz ellenőrzés alatt álló "Donyecki Népköztársaság" novoazovszki kórházában.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputnyik rádiónak nyilatkozva "hazugságnak" és "propagandának" nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóhasználatát, amelyben "az ukrán fél humanitárius műveleteként" és "evakuációként" szerepelt az ukrán katonák fegyverletétele az Azovsztalnál. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország már hetek óta javasolta az acélműben körülvett ukrán erők fegyverletételét.

Az orosz parlament alsóházának képviselői részéről kedden több javaslat elhangzott a Moszkva által neonácinak tekintett Azov alakulattal kapcsolatban. Ezek között szerepelt, hogy a náci bűnösök ne lehessenek hadifogolycsere alanyai, hogy az Azov fegyveresei esetében tegyenek jogszabályi kivételt a halálbüntetésre vonatkozó oroszországi moratórium alól, és hogy ott ítélkezzenek felettük, ahol a civil lakossággal szemben bűncselekményeket követtek el. Ez a Moszkva által függetlennek elismert donyecki és luhanszki entitást jelenti, ahol pedig a törvények megengedik a halálbüntetést.

A Konasenkov által szerdán ismertetett hadijelentés szerint az orosz légierő nagypontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisített két harcálláspontot - köztük a donyecki régióban lévő Szoledar ukrán területvédelmi parancsnokságáét -, valamint 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. Utóbbiak között külön megemlítette, hogy Mikolajivban és Krasznahorivkában európai országokból érkezett külföldi zsoldosegységek állomáshelyét likvidálták.

A tábornok szerint a légierő rakétái egy Dnyipro melletti katonai repülőtéren két ukrán Szu-24-es repülőgépet, Mikolajivnál egy Sz-300-as légvédelmi egységet, valamint a donyecki régióban négy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt is megsemmisítettek.

A harcászati légerő gépei három harcálláspontot, 41 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy lőszerraktárt pusztítottak el. Mint mondta, a légicsapások következtében több mint 270 "nacionalista" életét vesztette és 54 katonai eszköz vált üzemképtelenné.

Konasenkov elmondta, hogy a rakéta- és tüzérségi erők 76 harcálláspotra, 421 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 147 tüzérségi és aknavető-egységre mértek csapást tüzelőállásban, köztük egy M777-es amerikai gyártmányú tarackütegre Pidhirne település közelében. A Harkiv megyei Protopopivka falu közelében egy ponton átkelőhelyet romboltak le a Sziverszkij Donyec folyón. A tábornok közölte, hogy a légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, 15 drónt nyolc Szmercs rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 927 drónt, 311 légvédelmi rakétarendszert, 3139 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 389 rakétasorozatvetőt, 1548 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2997 speciális katonai járművet veszített.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedd esti tájékoztatóján azt állította, hogy az az ukrán fegyveres erők aláaknáztak egy közúti hidat Szumiban, amelynek felrobbantásáért az előrenyomuló orosz hadsereget szándékoznak felelőssé tenni. A tábornok szerint az ukrán Donbasz zászlóalj Szlavjanszkban egy lakóházba telepített nehézfegyvereket és lőszerraktárt, anélkül, hogy a lakókat kitelepítette volna onnan. Azt mondta, hogy az általa neonácinak minősített Azov zászlóalj Mirnohradban egy óvodát és egy bentlakásos iskolát erődített meg, páncélozott járműveket és tüzérséget elhelyezve lakott területek közvetlen közelében. A tábornok szerint az ukrán hadsereg Borovában tette ugyanezt egy iskolának és egy óvodának otthont adó épületben, amelynek pincéjében civileket, köztük gyerekeket tartanak erőszakkal.

Az Ajdar zászlóaljat azzal vádolta meg, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban lőállásokat alakítottak fel egy templom területén, Zaporizzsjában pedig kórházakban lőszerraktárakat alakítottak ki, élő pajzsként bent tartva a személyzetet és betegeket.

A TASZSZ hírügynökség szerdán közölt értesülése szerint az Admiral Makarov fregatt lehet az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója a Moszkva cirkáló elvesztése után. Az orosz védelmi minisztérium április 14-én számolt be arról, hogy a Moszkván lőszerrobbanás okozta tűz keletkezett, majd hogy a cirkáló viharban, vontatás közben elsüllyedt. Az ukrán fél a maga harci sikereként tüntette fel az orosz zászlóshajó pusztulását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!