Ukrajnai háború - Uniós biztos: mindenki, aki menekül a háború elől, menedékre lel az Európai Unióban

Külföld, 2022.03.08

Mindenki, aki menekül Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja elől, az Európai Unióban menedékre lel; a tagállamok jól kezelik a kialakult helyzetet, humanitárius katasztrófa közepette állnak helyt és nyújtanak segítséget a rászorulóknak - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Ylva Johansson az ukrajnai háború elől menekültek helyzetének romlásáról tartott uniós parlamenti vitán elmondott beszédében kiemelte: a tagállamok jól kezelik a kialakult helyzetet, annak ellenére, hogy nagyon nehéz körülmények között kell helyt állniuk.

A tagállami hatóságok ember feletti munkát végeznek, új határátkelőket nyitnak, menekülttáborokat létesítenek az érkezők számára, egyszerűsítik a befogadásra vonatkozó eljárásokat, az önkormányzatok és helyi szervek pedig orvosi és egyéb ellátást biztosítanak a menekülteknek.

"A menekülteket és a rászoruló tagállamokat segíteni kell" - emelte ki.

Az uniós biztos arra figyelmeztetett, hogy a humanitárius helyzet romlik Ukrajnában, továbbá a segélyeket szállítók is veszélyben vannak. Az EU ezért a humanitárius folyosók megnyitását követeli, hogy a civilek elmenekülhessenek a háború elől és a segélyek megérkezzenek a rászorulókhoz. Segíteni kell a rászorulókat, minél gyorsabban és minél többüknek - jelentette ki.

"Mindenkinek, aki a háború elől menekül, joga van belépnie az Európai Unióba. Fogadunk minden háború elől menekülőt" - tette hozzá az uniós biztos.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában fontosnak nevezte, hogy humanitárius segítséghez jussanak az Ukrajnában maradtak, köztük a belső ukrajnai területekről a kárpátaljai régióba érkezett menekültek, valamint azok, akik a szomszédos országokban kerestek menedéket.

Kiemelte, február 24. óta mintegy 170 ezer ember érkezett Magyarországra, akiknek a magyar kormány és a magyar emberek minden segítséget megadnak. Magyarország a krízishelyzetre reagálva az egyik legnagyobb segítségnyújtási akcióját indította el és támogatja a közös uniós programokat is. A magyar-ukrán határon a magyar kormány, az önkormányzatok, az egyházi és civil szervezetek, valamint az önkéntesek erőn felül nyújtanak önzetlen segítséget a mindenüket hátra hagyó nőknek, gyermekeknek, időseknek - mondta.

"Tegyünk a mielőbbi béke érdekében és a háború elől menekülők minden segítséget kapjanak meg kettétört életük folytatásához" - tette hozzá Bocskor Andrea.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában azt monda, az Ukrajnában zajló háború elől menekülők példaértékű magyarországi befogadása megmutatta, hogy nem helytállóak az Európai Parlamentben évek óta elhangzó, Magyarországot elmarasztaló vádak, rosszindulatú hazugságok. Egész Magyarország megmozdult, támogatást nyújtanak a menekülteknek. Hangsúlyozta, a háború frontországainak segíteni kell, azonban az Európai Parlament baloldali képviselői olyan állásfoglalás elfogadására készülnek, amely megtiltaná az európai alapokból származó uniós pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország számára.

Az EP baloldali képviselői "még a jelenlegi helyzetben sem tudják abbahagyni a szokásos ideológiai alapon történő boszorkányüldözésüket" - fogalmazott a képviselő.

"Azok, akik sajnálatos és rövidlátó módon támadják az Ukrajnából menekülőknek segítő országokat, saját hozzá nem értésükről és cinizmusukról tesznek tanúbizonyságot" - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában kiemelte, Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámolta magát, ugyanis Ukrajna egységessé és nemzetállammá vált az Oroszország elleni harcban. Az EU egységet mutatott, és "elítélte az orosz agresszort". Az EU levágta magát az orosz energia köldökzsinórjáról, és szankciókat vezetett be Moszkvával szemben.

Kijelentette: keményebb szankciókra van szükség Oroszországgal szemben, a diplomáciai erőfeszítéseket pedig fokozni kell a béke érdekében. Az Európai Unió Tanácsában meg kell szüntetni az egyhangú szavazás szükségességét a külpolitikai döntéshozatalban, végezetül pedig közös európai hadsereg létrehozására van szükség - tette hozzá a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!