Ukrajnai háború - Zelenszkij a felszabadított Izjum városba látogatott

Külföld, 2022.09.14

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán ellátogatott az orosz megszállás alól felszabadított Harkiv megyei Izjum városba - jelentették ukrán hírportálok.

"Korábban, amikor felnéztünk, mindig a kék eget kerestük. Ma, amikor felnézünk, egyetlen dolgot keresünk: Ukrajna zászlaját. A mi kék-sárgánk már a felszabadított Izjumban lobog. És így lesz ez minden ukrán városban és faluban. Csak egy irányba haladunk: előre és a győzelem felé" - hangoztatta Zelenszkij az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Az ünnepélyes zászlófelvonás kezdetén a megjelentek egyperces csenddel tisztelegtek az elesett ukrán katonák emléke előtt - írta az UNIAN hírügynökség. Az eseményen jelen voltak azoknak az ukrán fegyveres és biztonsági erőknek a képviselői, amelyek részt vettek a város felszabadításában.

Az ukrán vezérkar szerdán beszámolt arról, hogy eddig már csaknem ötezer ukrán katona vett részt kiképzésen Nagy-Britanniában. A közlemény szerint az ukrán katonákat kanadai, holland, új-zélandi, ukrán és brit oktatók képezték. A katonák alapvető ismereteket, készségeket és képességeket szereztek városi területeken történő támadó és védekező műveletek végrehajtása terén egyaránt.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők visszatértek a luhanszki régióbeli Kreminna településre.

"A megszállók visszatértek Kreminnába, leszaggatták az ukrán zászlót, és azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha nagy számban lennének jelen a településen" - írta Hajdaj. Szavai szerint az orosz erők az általuk megszállt területeken kikapcsolják az internetet, hogy akadályozzák az információk áramlását. Tájékoztatott egyben arról is, hogy az ukrán hatóságok a luhanszki régióban központot hoztak létre a megszállt területek felszabadítására. "Felkészítjük a hazatérés struktúráit (a rendvédelmi szerveket, katasztrófavédelmet, a postát, az egészségügyet, egyebeket) arra, hogy gyorsan helyreállítsák az életet a közösségekben" - fejtette ki a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arról számolt be, hogy az orosz erők támadásai következtében az elmúlt napon a régióbeli Bahmutban öt civil halt meg, és 16-an szenvedtek sérüléseket. "Az éjjel az oroszok a régió minden olyan területét lőtték, ahol a frontvonal húzódik. Tűz alá került Volnovaha térségében Precsisztyivka település, egy helyi lakos megsebesült" - tette hozzá a kormányzó.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon az orosz erők 350 katonát, két repülőgépet és két helikoptert vesztettek. Kijevi összesítés szerint eddig 53 650 ukrán katona halt meg. Az ukrán erők megsemmisítettek emellett 246 orosz repülőgépet, 215 helikoptert, 2180 harckocsit és 1290 tüzérségi rendszert.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium arról adott hírt, hogy az ukrán kikötőkből már 3,1 millió tonna gabonát exportáltak az elmúlt másfél hónap alatt, amióta létrejött az úgynevezett "gabonafolyosó". A tárca közleményében hozzátette, hogy 134 hajó hagyta el az ukrán kikötőket Ázsia, Európa és Afrika országai felé mezőgazdasági termékekkel megrakodva.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!