Ukrajnai háború - Zsigó Róbert a menekültek segítéséről egyeztetett a családszervezetekkel

Külföld, 2022.03.09

Az Ukrajnából érkező menekültek, családok összehangolt, hatékony segítéséről tárgyalt Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár a magyar családszervezetekkel szerdán.

Az államtitkár Facebook-oldalán közzétett bejegyzés, valamint az ahhoz csatolt, kormany.hu-n megjelent közlemény szerint a magyar családokat képviselő kormányzati, szakmai és civil szervezeteket irányító szakemberek mellett a megbeszélésen jelen volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Téglásy Pál, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács titkára is.

A közlemény szerint az ülésen megegyezés született arról, hogy a humanitárius tanács és a családszervezetek összehangolják tevékenységüket annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak segíteni. A szakmai szervezetek irányítói egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a legteljesebb mértékben támogatják a béke helyreállításához hozzájáruló kormányzati és civil törekvéseket, és felkészültek a humanitárius feladatok ellátására is.

A családokért felelős államtitkár az egyeztetésen jelezte, hogy a háború okozta családi tragédiák anyagi, egészségi és lelki következményeinek enyhítése és felszámolása közös érdek, ami a felelős döntések mellett közös tettekkel lehet igazán hatékony.

Kiemelte, a háború árát megfizető családok szenvedéseinek mérséklése, kockázataik csökkentése, a humanitárius válság mihamarabbi kezelése és felszámolása példaértékű összefogással valósulhat meg. A karitatív intézkedéseket össze kell hangolni, mert a segítségre szorulók mellett a segítségükre sietők biztonságának megteremtését is szem előtt kell tartani - idézték Zsigó Róbertet.

A családokért felelős államtitkár egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárulnak a háborús helyzetben lévők és a menekülők mentéséhez.

A beszámoló szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Téglásy Pál az ülésen tájékoztatta a résztvevőket az eddig elvégzett humanitárius tevékenységről és megköszönte a résztvevőknek, hogy javaslataikkal és felajánlásaikkal támogatják a bajba jutott emberek megsegítését szolgáló munkát. A kormányszóvivő az egyeztetésen kiemelte, hogy az a tudás, amivel a magyar családszervezetek rendelkeznek, fontos támasz a háborús konfliktus áldozatainak megsegítésében is.

Ismertették, hogy az egyeztetésen jelen volt Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, Molnár Balázs, a KINCS stratégiai és koordinációs elnökhelyettese, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, Fürjes Éva, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa, Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom képviselője és Greksa Szlávna, az Erzsébet Alapítvány jogi, HR- és beszerzési igazgatója. A résztvevők egyaránt felajánlották önmaguk és szervezeteik, tagszervezeteik segítségét a háború miatti szenvedések enyhítésére.

A Híd Kárpátaljáért összefogást a 1357-es nemzeti adományvonalon és a 11711711-22222222-es bankszámlaszámon lehet támogatni - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!