Ukrán elnökválasztás - Porosenko az állami hadiipari vállalat nemzetközi átvilágítását kezdeményezte

Külföld, 2019.03.06

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette szerdán, hogy a közvetlenül a felügyelete alá tartozó Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) kezdeményezi az Ukroboronprom állami hadiipai vállalat nemzetközi szakértők általi könyvvizsgálatát és minden szerződésének felülvizsgálatát.

Az államfő az elnökválasztási kampány eddigi legnagyobb horderejű korrupciós botrányával kapcsolatos bejelentését a védelmi tanács szerdai kijevi ülésén tette.

"Nekünk, figyelembe véve jövőbeli NATO-integrációnkat, nincs titkolnivalónk partnereink előtt" - hangoztatta. Az Ukroboronprom auditja, a vállalat menedzsmentjének értékelése és felügyelő tanácsának megújítása, valamint az állami védelmi megrendelések átláthatósága és ellenőrzése segíti a konszernt az átalakulásban és abban, hogy ne veszítse el a partnerek, a befektetők és az állampolgárok bizalmát - jelentette ki. Hozzátette: a törvényalkotás szintjén is meg kell oldani, hogy ne legyen a kelleténél több titkosítás a katonai célú beszerzések terén, de egyben kellően védettek is maradjanak a legújabb techikai fejlesztésekkel kapcsolatos információk.

Egy hete robbant ki a botrány, amikor ukrán újságírók nyilvánosságra hozták, hogy Porosenko környezete nagy összegű hadiipari sikkasztásokban érintett. Olyan ügyletekre derítettek fényt az újságírók, amelyek során a piaci ár többszöröséért szereztek be az ukrán hadseregnek fegyveralkatrészeket, köztük Oroszországból csempészetteket és rossz minőségűeket is. Az elnök fő riválisa, Julija Timosenko az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt államfőjelöltje közölte, hogy alkotmányos vádeljárást (impeachment) kezdeményez Porosenko ellen. Volodimir Zelenszkij humorista, showman, a március 31-i elnökválasztásnak a legutóbbi felmérések szerinti legnépszerűbb jelöltje pedig videón azt üzente, hogy az az elnökjelölt, aki a hadseregtől lopott, "ülni fog".

Az ügyben az oknyomozó újságírók szerint érintett a Porosenkóval üzleti kapcsolatban álló Oleh Hladkovszkijnak, az RNBO helyettes vezetőjének a fia, Ihor Hladkovszkij is, aki üzlettársaival Oroszországból származó csempészalkatrészeket adott el ukrán hadiipari vállalatoknak az Ukroboronprom és állítólag apja tudtával és segítségével. Oleh Hladkovszkijt Porosenko a héten felmentette tisztségéből.

Jurij Lucenko főügyész a napokban elismerte, hogy a hatóságok már nyomoztak Oroszországból csempészett alkatrészekkel kereskedő cégek után. Állítása szerint a vizsgálatok már végső stádiumban voltak, amikor az újságírók nyilvánosságra hozták az általuk megszerzett anyagokat az interneten.

Kedden őrizete vették a hatóságok az Ukroboronprom egyik leányvállalatának, a Szpectehnoekszportnak a jelenlegi és a volt igazgatóját, valamint három további tisztségviselőjét, akiket 55 millió hrivnya, azaz csaknem 583 millió forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!