Ukrán elnökválasztás - Porosenko jövő vasárnap vitázhat Zelenszkijjel

Külföld, 2019.04.07

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök jövő vasárnapot választotta a Volodimir Zelenszkij ellenzéki elnökjelöltel tartandó nyilvános vitájának időpontjául.

"Április 14-én, jövő vasárnap várom az Olimpiai Stadionban, éppen ott, ahol Zelenszkij úr javasolta, várom őt a vita megtartására" - jelentette ki Porosenko az Ukrajina televízió adásában.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az elnökválasztás múlt heti első fordulójának hivatalos végeredményét, amely szerint egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, tehát április 21-én második fordulót kell tartani. Ebben az első és a második helyezettek mérkőznek meg újra, vagyis Zelenszkij, aki a szavazatok 30,24 százalékát szerezte meg és a voksok 15,95 százalékát begyűjtő Porosenko.

Zelenszkij múlt szerdán a Facebookon közzétett videofelvételen közölte, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval, de feltételeket szabott. Először is azt, hogy a vitát ne a köztévében, hanem a kijevi Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. 24 órát adott Porosenkónak a válaszra.

Porosenko elfogadta a feltételeit, múlt pénteken mindketten - bár más-más klinikán - átestek a teszteken, és vérvizsgálatuk eredménye negatív lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!