TV műsor

Ukrán elnökválasztás - Porosenko-párti képviselők eljárást követelnek Zelenszkij tévésorozatának alkotói ellen

Külföld, 2019.04.12

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök mögött álló parlamenti képviselők azt követelték pénteken a belügyminisztertől, hogy indítson büntetőeljárást a Nép szolgája című tévésorozat alkotói ellen.

A népszerű vígjátéksorozatban Volodimir Zelenszkij jelenlegi ellenzéki elnökjelölt játssza a főszerepet. Ő alakítja a kissé esetlen, de elveihez hű középiskolai történelemtanárt, aki diákjai unszolására indul el az elnökválasztáson, megnyeri, és ő lesz Ukrajna államfője.

Csütörtökön a rendőrség eljárást indított egy Zelenszkij-ellenes kampányfilm készítői ellen, közszereplővel szembeni erőszakos fenyegetés címén. Arszen Avakov belügyminiszter közölte továbbá, hogy megerősítették a humorista elnökjelölt védelmét. A rövid reklámfilmben, ami Porosenko egyik internetes kampányfelületén jelent meg, az látható, hogy Zelenszkijt elcsapja egy kamion, majd megjelenik egy kokaincsík, amit felszippantanak. Azt próbálják ugyanis elhitetni róla, hogy kábítószer-élvező. Később Porosenko kampánystábja azt állította, hogy semmi közük a videóhoz, nem tudják, hogyan került az üzenetküldő oldalukra.

Ehhez képest pénteken két Porosenko-párti képviselő - Irina Herascsenko parlamenti alelnök és Olekszij Honcsarenko - is követelte, hogy ha a kampányfilm készítői ellen lejárás indult, akkor induljon büntetőeljárás a Nép szolgája című sorozat alkotói és főszereplői ellen is. Az alelnök emlékeztetett azokra az epizódokra amelyekben "lelövik a parlamenti képviselőket", illetve "eltemetik az elnököt". Rámutatott: Nagyija Szavcsenko képviselő jelenleg is előzetes letartóztatásban van azzal a váddal, hogy terrortámadást készült végrehajtani a parlamentben.

A filmsorozat egyik epizódjában arról van szó, hogy az elnök álmában lövi szét gépkarabéllyal a parlamentben ülésező képviselőket, a másik jelenetben pedig nem az elnök, hanem egy képzeletbeli korrupt politikus temetése játszódik, és egészében a sorozat egy játékfilm, amiben minden szereplő kitalált, tehát nem valós személy.

Vadim Trojan belügyminiszter-helyettes a képviselőknek azt javasolta, hogy amennyiben bárki személyesen fenyegetve találta magát a sorozattól, forduljon a rendőrséghez, de - mint mondta - eddig ilyen tartalmú feljelentést nem kaptak. Emlékeztetett viszont arra, hogy január 1-je óta a választási törvények megsértését illetően több mint 7500 ügyet jegyeztek fel a hatóságok, és ezek egy része már bírósági szakaszban van.

Tetyjana Csornovol kormánypárti képviselő az iránt érdeklődött, igaz-e, hogy Zelenszkij 2014-ben katonai behívót kapott, aminek nem tett eleget. Ivan Rusznak védelmi miniszter-helyettes azt válaszolta, hogy utánanéznek.

Közben Zelenszkij és Porosenko először beszélt egymással közvetlenül egy tévéműsorban. A hivatalban lévő elnök az 1+1 csatorna stúdiójában volt, míg Zelenszkijt telefonon kapcsolták, mert már úton volt Párizsba, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia államfővel.

A jelöltek ugyanakkor továbbra sem tudtak megállapodni nyilvános vitájuk időpontjáról. Porosenko április 14-én szeretne Zelenszkijjel vitázni az Olimpiai Stadionban, utóbbi viszont ragaszkodik az április 19-éhez. Julija Timosenko Haza-párti vezető, aki harmadik helyen végezve esett ki a versenyből, videoüzenetben fordult az állva maradt jelöltekhez, arra kérve őket, hogy a küzdelmük közben ne rombolják le az államfői státus méltóságát, és legyenek egymás iránt emberségesek.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!