Ukrán elnökválasztás - Zelenszkij április 19-én akar vitázni Porosenkóval

Külföld, 2019.04.08

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt hétfőn a Facebookon közzétett videofelvételen kijelentette, hogy választási vitája Petro Porosenko hivatalban lévő elnökkel április 19-én lesz a kijevi Olimpiai Stadionban.

Előző nap Porosenko az Ukrajina televíziónak adott interjújában április 14-re hívta vitára Zelenszkijt.

A választást 21-én tartják.

Zelenszkij a videoüzenetben az mondta, hogy az április 19-i vitán feltehet bármilyen kérdést Porosenkónak, például, azt, hogy "miért nincsenek még Szvinarcsukék rács mögött?". Szvinarcsuk Oleh Hladkovszkijnak, a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) menesztett helyettes vezetőjének a korábbi családneve. Fia, és rajta keresztül ő is érintetté vált az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari vállalatnál a kampány alatt kirobbant nagyszabászú korrupciós botrányban.

Zelenszkij szavai szerint az ukrán népben az elmúlt öt év alatt nagyon sok kérdés gyűlt fel Porosenkóhoz, amit nem tehetnek fel neki.

"De én megtehetem a nevetekben. Ezért kérlek, írd meg nekem, kommentárban, te mit kérdeznél Porosenkótól" - zárta üzenetét Zelenszkij.

A humorista elnökjelölt múlt szerdán a Facebookon közzétett videofelvételen közölte, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval, de feltételeket szabott. Először is azt, hogy a vitát ne a köztévében, hanem az Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. Huszonnégy órát adott Porosenkónak a válaszra.

Porosenko elfogadta a feltételeit, múlt pénteken mindketten - bár más-más klinikán - átestek a teszteken, és vérvizsgálatuk eredménye negatív lett.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás március 31-én megtartott első fordulójának hivatalos végeredményét, ami alapján április 21-én második fordulót kell rendezni, mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóba a jogi végzettségű humorista-producer jutott be az első helyen a szavazatok több mint 30 százalékával, a második helyen pedig Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!