Ukrán elnökválasztás - Zelenszkij kész akár kétoldalú tárgyalásra is Moszkvával a Donyec-medencei válság rendezése érdekében

Külföld, 2019.03.21

Volodimir Zelenszkij ukrán humorista, elnökjelölt egy lapinterjúban kijelentette csütörtökön, hogy megválasztása esetén kész akár kétoldalú tárgyalásra is Oroszországgal a Donyec-medencei válság rendezése érdekében.

"Tárgyalásokat kell folytatnunk. Fel kell újítanunk a találkozókat a normandiai formátumban (Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország részvételével), be kell vonnunk a többoldalú megbeszélésekbe az Egyesült Államokat és Nagy Britanniát. Ha szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt elengedhetetlennek látjuk, akkor lehet, hogy szükség lesz Oroszországgal kétoldalú tárgyalásokat is folytatni" - fogalmazott az elmúlt hetek felmérései szerint az elnökjelöltek népszerűségi listáját vezető Zelenszkij a Novoje Vremja című lapnak adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajiszka Pravda hírportál idézett.

Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a legfőbb elvet, miszerint "senkinek nincs joga bármilyen, Ukrajnát érintő döntést hozni Ukrajna részvétele nélkül". Államfőként a maga elé kitűzött feladatok közül három fő prioritást élvezőt emelt ki: a harcok beszüntetése a Donyec-medencében, a korrupció elleni küzdelem, és a közutak javítása.

Szerinte ukrán részről kell kezdeményezést tenni a Donyec-medencei harcok beszüntetésére, amit szavai szerint a minszki megállapodások aláírása óta gyakorlatilag Kijev nem tett meg.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajnában mindenképpen népszavazáson kell majd dönteni az ország NATO-csatlakozásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!